//Sibiu: Universitar de la Lucian Blaga a câștigat un grant de 1,5 milioane euro

Sibiu: Universitar de la Lucian Blaga a câștigat un grant de 1,5 milioane euro

Andrei Terian, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a câștigat, practic de unul singur, primul grant universitar românesc de cercetare la categoria Consolidator acordat de European Research Grant (ERC – Consolidator).

Andrei Terian

„E realmente ceva ground-breaking pentru studiile literare românești – ar trebui să fie subiect de breaking news în mediile cultural-academice.

De regulă, proiectele europene de cercetare sunt de echipă. Sunt finanțate prin programul-cadru Horizon 2020 (H2020) – și presupun asocierea mai multor coordonatori reprezentând un consorțiu de universități.

European Research Council (ERC) e unitatea de elită a programului Horizon 2020. Granturile ERC se acordă unor echipe conduse de un singur coordonator, sunt implementate de o singură instituție-gazdă – sunt, practic, cele mai exclusiviste granturi Horizon 2020. Un fel de Nobel al granturilor europene, cum se spune în comunicatele de presă.

Universitatea din Sibiu e prima din România care va implementa un proiect ERC-Consolidator. Până acum, cele câteva universități românești care au reușit să câștige granturi ERC au făcut-o la categoria Starting. (Există trei categorii de granturi ERC: Starting, Consolidator & Advanced.)”, a scris poetul Radu Vancu.

Proiectul câștigat de Andrei Terian se cheamă „A Transnational History of Romanian Literature”; a primit o finanțare de 1.450.000€ pe cinci ani de zile. Și sunt sigur că istoria care va rezulta de aici va schimba radical modul de a percepe & a face istorie literară în România.

European Research Council selectează în fiecare an, dintre proiectele câștigătoare, un număr foarte mic (între 5 și 8) pe care le postează pe site-ul propriu – ca exemple de profesionalism și bune practici. Proiectul lui Andrei Terian e, anul acesta, printre ele – e postat pe site-ul ERC alături de alte 7 proiecte (las link în comentarii).

„E realmente un moment extraordinar pentru studiile literare românești. Andrei Terian a publicat acum câțiva ani, la Bloomington, un volum intitulat “Romanian Literature as World Literature”, coordonat împreună cu Mircea Martin & Christian Moraru. Cartea lor a schimbat deja mult felul în care se scrie istoria literară în România. N-am nici o îndoială că “”A Transnational History of Romanian Literature” va schimba chiar mai esențial studiile literare românești, arată presshub.ro.

Bravo, Andrei. E absolut miraculos, pentru mine, că – într-o țară cu cercetarea atât de brutal subfinanțată – se poate face performanță la asemenea nivel. Și încă în studiile literare, atât de năpăstuite, bietele de ele”, a precizat Radu Vancu.