//Prețul unui drum din Secuime a crescut cu 800.000 lei în 5 luni

Prețul unui drum din Secuime a crescut cu 800.000 lei în 5 luni

În urmă cu doi ani, Consiliul Județean Covasna a semnat contractul pentru reabilitarea unui drum care face legătura între Covasna și Brașov. La data respectivă, prețul lucrării pe care o realizează firma Morani construct din Brașov a fost de 64.614.308 lei, fără TVA. Însă, în ultimile cinci luni ale anului trecut, prețul contractului a fost suplimentat, periodic, cu 800.000 lei, fără TVA. 

În primăvara anului 2020, licitația ”Reabilitare drum județean ”Interjud Covasna-Brașov” de la DN 12 la DN 13 prin Malnaș Băi, Baraolt, Augustin și Măieruș – tronson ”Covasna de la DN 12 prin Malnaș Băi, Baraolt până la limită județ Augustin și Măieruș” a fost adjudecată de firma Morani Construct din Brașov. De atunci și până în momentul de față lucrările au fost executate în proporție de aproximativ 60 %.

Cu toate acestea, începând cu luna iunie anul trecut, compania brașoveană a solicitat lunar suplimentări la valoarea contractului pe motiv de creștere a prețurilor și inflație. Iar contractele subsecvente au fost semnate fără nicio problemă. Astfel că, în cinci luni de zile firma Morani a primit în plus față de valoarea contractuală cu care a câștigat licitația 800.000 lei.

Proprietarii firmei Morani sunt membrii familiei Movileanu din Zărnești, județul Brașov.

Potrivit descrierii licitației, contractul are ca scop achiziționarea lucrarilor de reabilitare drum județean ”Interjud Covasna-Brașov” de la DN 12 la DN 13 prin Malnaș Băi, Baraolt, Augustin și Măieruș – tronson ”Covasna de la DN 12 prin Malnaș Băi, Baraolt până la limită județ Augustin și Măieruș”, pe lungimea totală de 33,077 km, și va asigura accesul unui număr de minim 16.960 persoane la coridoarele TEN-T.

„Investiția începută acum este cea mai amplă lucrare a Programului de Modernizare din Zona Baraolt. Reabilitarea drumului judeţean “Interjud Covasna – Braşov” de la DN 12 la DN 13 în județul Covasna se desfășoară pe tronsonul dintre Malnaş Băi – Micfalău – Bățanii Mari – Biborțeni – Baraolt – podul de la Augustin, fiind finanțată din fonduri europene și surse proprii, valoarea lucrărilor ridicându-se la 75 de milioane de lei. Lucrarea presupune nu doar construcția unui tronson de drum asfaltat de 33 km, dar și reconstruirea a 15 poduri, realizarea a 29 de kilometri de șanț trapezoidal în pământ, 9 kilometri de șanț cu rigolă, 6 kilometri parapet de protecție, plus realizarea a 8 kilometri de trotuare pietonale, plus  117 canale de scurgere și modernizarea a trei treceri la nivel cu calea ferată”

a declarat președintele Consiliul Județean Covasna, Tamás Sándor la începerea lucrărilor.

Lucrările de reabilitare a drumului judeţean “Interjud Covasna – Braşov” se derulează și în județul în județul Brașov, pe tronsonul podul de la Augustin – Augustin – Ormeniș – Apața – Măieruş – DN13.

Proiectele „Modernizare drum interjudeţean Covasna – Braşov, care face legătura între drumul naţional DN 12 şi drumul naţional DN 13 – format din DJ 131 KM 0+000 – 7+856 şi DJ 131 B 0+000 – 12+978” (pentru reţeaua din judeţul Braşov) şi „Reabilitare drum interjudeţean Covasna-Braşov”, de la DN 12 la DN 13, prin Malnaş Băi, Baraolt, Augustin şi Măieruş – tronson Covasna, de la DN 12 prin Malnaş Băi, Baraolt, până la limită judeţ Augustin şi Măieruş sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.  Finanţarea modernizării acestor drumuri, în valoare totală cumulată de peste 190 milioane lei.