//Mureș: Poliția vrea să îi descopere pe cei care au vandalizat Monumentul Secuilor Martiri

Mureș: Poliția vrea să îi descopere pe cei care au vandalizat Monumentul Secuilor Martiri

Poliția din Târgu Mureș a demarat o anchetă pentru a îi prinde pe cei care sunt responsabili de vandalizarea Monumentului Secuilor Martiri. Monumentul a fost desenat cu steagul României.

“La data de 05 februarie a.c, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Mureş au înregistrat un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. În fapt, la aceeaşi dată, în jurul orei 20.00, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o secţiune a monumentului Secuilor Martiri, situat pe strada Secuilor Martiri, din municipiul Târgu Mureş, a fost vopsită în culorile roşu, galben şi albastru. În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, în vederea identificării autorilor şi luării măsurilor legale, sub supravegherea unităţii de parchet competente”, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş într-un comunicat de presă.

De asemenea, într-o postare pe site-ul propriu, UDMR a arătat că este regretabil că prin aceste manifestări se încearcă provocarea de conflicte între comunităţile române şi maghiare, la o lună şi jumătate după ce acestea şi-au unit forţele pentru viitorul municipiului Târgu Mureş.

UDMR a condamnat toate manifestările extremiste şi a cerut locuitorilor din Târgu Mureş ca, oricât de scandalos li s-ar părea gestul, să nu cedeze acestei provocării şi să nu se lase incitaţi.

Uniunea a precizat că a depus o plângere împotriva autorilor necunoscuţi, iar poliţiştii efectuează cercetări în acest sens.

Monumentul Secuilor Martiri sau Obeliscul Secuilor Martiri (în maghiară Székely vértanúk emlékműve) a fost dezvelit în anul 1875 pentru a aduce omagiu revoluționarilor complotului anti-habsburgic executați în 1854 (Mihály Gálffy, Károly Horváth, János Bágyi Török, Ferenc Bartalis, József Várady). Monumentul a devenit de-a lungul timpului unul din semnele distinctive ale orașului.