//DIICOT a pus ochii pe afacerile cu lemn din Alba

DIICOT a pus ochii pe afacerile cu lemn din Alba

Procurorii DIICOT au trimis în judecată patru oameni de afaceri din Alba acuzați că au încheiat tranzacții financiare fictive pentru a face evaziune fiscală. Ei mai sunt acuzați și de spălare a banilor în formă continuată și complicitate la spălare a banilor în formă continuată.

“În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2008-2014, unul dintre inculpați, prin controlul exercitat în mod direct sau indirect asupra unui număr de nouă societăți comerciale folosite drept furnizori fictivi de cherestea și pentru retragere de numerar din bănci, a sprijinit reprezentanții a două societăți comerciale cu sediul în județul Alba, având ca obiect principal de activitate fabricarea de mobilă, să evidențieze în actele contabile și în alte documente legale(declarații fiscale) cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale.

Inculpatul a asigurat emiterea unui număr de 802 facturi fiscale către respectivele societăți, reprezentând contravaloarea a 38.894,03 metri cubi de cherestea, precum și avizele secundare de însoțire a transporturilor de cherestea aferente, atestând în mod nereal efectuarea de operațiuni comerciale și urmărind astfel să asigure pentru cele două societăți beneficiare posibilitatea sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin diminuarea în mod artificial a bazei impozabile.

Pentru a se crea aparența că operațiunile comerciale consemnate în facturi sunt veridice, dar și pentru a disimula originea ilicită a sumelor de bani provenite din activitatea evazionistă, contravaloarea cherestelei livrate fictiv a fost achitată aproximativ în totalitate prin viramente bancare, în conturile societăților pretins furnizoare, de unde banii au fost ridicați în numerar.

Prin această modalitate, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 2.860.672,27 lei.” , a transmis DIICOT

Cauza a fost instrumentată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Alba.