//Păpușarii de la Puck îi plătesc daune morale fostului director

Păpușarii de la Puck îi plătesc daune morale fostului director

Fostul director al secției române de la Teatrul de Păpuși Puck din Cluj-Napoca, Diana Amalia Pecican, a obținut daune morale în valoare de 25.000 de lei pentru modul în care a fost dată afară. Însă, decizia instanței stipulează că nu persoanele care au dat-o afară pe actriță trebuie să plătească daunele, ci instituția!

Admite apelul declarat de reclamanta Pecican Diana Amalia împotriva sentinţei civile nr. 1779 din 18.06.2021 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosar nr. 586/117/2019, pe care o schimbă în parte, în sensul că admite în parte acţiunea formulată şi completată de reclamanta PA-D în contradictoriu cu pârâţii TEATRUL DE PĂPUŞI PUCK şi CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII şi în consecinţă anulează decizia nr. 28/22.01.2019 emisă de pârâtul TEATRUL DE PĂPUŞI PUCK şi obligă pe acest pârât la plata sumei de 25.000 lei cu titlu de daune morale. Menţine dispoziţia de respingere a celorlalte pretenţii. Admite apelul declarat de intervenientul MURESAN PETRAN EMANUIEL SIMION împotriva încheierii şedinţei publice din data de 20.05.2021 pronunţată de Tribunalul Cluj în acelaşi dosar şi în consecinţă respinge cererea reclamantei Pecican Diana Amalia de obligare a intervenientului MURESAN PETRAN EMANUIEL SIMION la plata cheltuielilor de judecată aferente apărării formulate în raport de cererea de intervenţie din dosar. Respinge apelul declarat de pârâtul TEATRUL DE PĂPUŞI PUCK împotriva sentinţei civile nr. nr. 1779 din 18.06.2021 a Tribunalului Cluj. Obligă pârâtul TEATRUL DE PĂPUŞI PUCK la plata în favoarea reclamantei a sumei de 10.568 lei cu titlu de cheltuieli de judecată aferente judecăţii în primă instanţă şi în apel, în urma compensării. Definitivă.

arată soluția pe scurt a instanței

Pecican a fost dată afară de fostul manager al Teatrului Puck, MURESAN PETRAN EMANUIEL SIMION, pe motiv de ”neglijență în serviciu”.

În cadrul procesului de la Curtea de Apel Cluj, pe care l-a câștigat, fostul director a angajat-o ca apărător pe Oana Murariu, deputatul USR de profesie avocat. Inițial, ea pierduse procesul de contestare a deciziei de concediere.

Anul trecut, doi angajați de la linia maghiară a Teatrului de Păpuși Puck din Cluj Napoca l-au acuzat pe actualul director, Mureșan Petran, de discriminare.

Teatrul de Păpuși „Puck” a avut un număr considerabil de parteneriate cu asociații și fundații pentru derularea finanțărilor obținute din surse externe (Fundația Corvineum, Magyar Színházi Társaság, Asociația Simeon). Aceste asociații nu sunt controlate și conduse de către angajații instituției, cum e în cazul Asociației Apropo. Finanțarea în valoare de 15 milioane de HUF( aprox. 43.000 de euro), acordate Asociației Apropo de către Funadția Bethlen Gțbor Alap Zrt., are ca scop finanțarea programelor și investițiilor Teatrului de Păpuși „Puck”, conform site-ului fundației. Între Asociația Apropo și Teatrul de Păpuși nu există nici un contract de parteneriat. În perioada septembrie-decembrie 2020, în calitate de șef de secție, dl. Urmánczi J. a propus (verbal ) managerului o colaborare cu Asociația Apropo pe fondurile BGA. Managerul a răspuns afirmativ, cu condiția să prezinte și negocieze proiectele finanțate. Dl. Urmánczi nu a prezentat proiectele cerute. Totuși, pe site-ul BGA a apărut la scopul utilizării fondurilor numele Teatrului de Păpuși „Puck”. Managerul și Consiliul Administrativ i-a cerut explicații dl-ui Urmánczi referitor la acest fapt și l-a rugat să prezinte proiectul în care este implicat teatrul. Dl. Urmánczi a refuzat acest lucru. În Consiliul Administrativ, unde a fost invitat, s-a prezentat cu avocatul asociației, făcând presiuni asupra conducerii pentru semnarea contractului de colaborare. Proiectele formulate de dl. Urmánczi prin Asociația Apropo nici până-n prezent nu sunt prezentate conducerii teatrului. De altfel, conducerea teatrului nu este obligată să accepte propuneri de funcționare și programe repertoriale din partea unui ONG , numai pentru că dispune de fonduri. Asociațiile cu care colaborează în prezent teatrul, nu sunt conduse de angajații instituției, nu impun managerului proiectele lor și nu compromit buna desfășurare a activității și imaginea teatrului.

arătau contestatarii actualei conduceri.

În replică la acuzații, managerul instituției spune că angajații care îi contestă deciziile sunt diletanți.

Mai jos puteți urmări cea mai recentă producție a teatrului de păpuși din Cluj-Napoca