//Incendiu la Pata Rât

Incendiu la Pata Rât

Încă o casă în care locuiau mai multe persoane nevoiașe la Pata Rât a fost distrusă de un incendiu.

Focul a pornit de la soba în care oamenii ardeau lemne pentru a încălzi spațiul și a cuprins repede toată locuința. Locatarii au încercat să oprească flăcările, dar lipsa apei în comunitate a făcut imposibilă stoparea incendiului. Pompierii au intervenit la timp și nu au fost afectate și alte locuințe din apropiere. Din fericire, niciun membru al familiei nu a fost rănit, dar victimele și-au pierdut definitiv locuința și toată munca lor s-a dus, arată Linda Greta Zsiga, reporter la Radio Pata.

Cunoscut și drept „groapa de gunoi a orașului Cluj-Napoca”, cartierul Pata Rât este printre zonele cu care clujenii nu se mândresc. Cartierul a fost menționat, în 2010, în toate ziarele naționale, asta după ce Primăria Municipiului Cluj a obligat peste 350 de persoane de etnie romă să fie relocate lângă groapa de gunoi.

În urma celor 350 de clujeni mutați cu dubele jandarmeriei la Pata Rât a rămas o afacere imobiliară. Este vorba despre un teren de care s-au bucurat Universitatea „Babeș-Bolyai”, care a ridicat un nou sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă, un campus și o biserică pe terenul primăriei. De asemenea, creșa publică Vrăjitorul din Oz, dar și mai multe companii imobiliare au ajuns să câștige bani de pe urma acestei afaceri. Astăzi, un apartament în locul în care locuiau cele 76 de familii de romi costă aproximativ 2 000 de euro pe metru pătrat, iar un garaj poate fi achiziționat pentru vreo zece mii de euro.