//CSM îi respinge o plângere judecătorului Danileț

CSM îi respinge o plângere judecătorului Danileț

În cea mai recentă ședință a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), membrii consiliului au decis să respingă una dintre plângerile făcute de judecătorul clujean Cristi Danileț.

Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii a decis să respingă plangerea prealabila a magistratului de la Tribunalul Cluj privind revocarea Hotararii nr. 1533 din 2 iunie 2022. Este vorba despre hotărârea de suspendare din functie pana la solutionarea definitiva a dosarului vizand a doua excludere din magistratura.

Suspendarea a fost dispusa retroactiv, incepand cu data de 25 mai 2022, in temeiul art. 62 alin. 1 lit. e din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (…) in perioada cuprinsa intre data pronuntarii hotararii sectiei corespunzatoare de aplicare a sanctiunii disciplinare prevazute la art. 100 lit. e) (n.r. excluderea din magistratura) si data eliberarii din functie”.

Este vorba despre a doua dintre cele trei excluderi primite de catre Vasilica Danilet din partea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara. Prima a avut in vedere o serie de filmulete postate de Cristi Danilet pe Tik-Tok. A doua sanctiune disciplinara (cea despre care vorbim acum) se refera la calitatea judecatorului de membru si chiar vicepresedinte intr-o asociatie (ICDE – Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana) care se defineste drept ONG cu caracter politic. A treia excludere din magistratura a fost dispusa din cauza ca judecatorul a uitat sa treaca intr-o incheiere de arestare durata masurii preventive si astfel inculpatii – acuzati de trafic de droguri de mare risc – au fost pusi in libertate doua zile, pana la rejudecarea cererii de arestare preventiva.