//Brașov: Fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior vrea să mute procesul din instanțele brașovene

Brașov: Fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior vrea să mute procesul din instanțele brașovene

Fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior, judecat pentru corupție în instanțele brașovene, a depus o cerere pentru strămutarea procesului. Judecătorii au stabilit că vor judeca cererea la începutul lunii decembrie.

În cursul acestui an, magistrații au dispus scoaterea din dosarul de corupție a fostului deputat PSD Dorin Lazăr Maior a interceptărilor considerate drept probe de procurori.

Potrivit procurorilor DNA, prin intermediul fostului deputat Dorin Lazar Maior si a sotiei acestuia, Florina Maior, Iulian Tiberiu Serban a fost pus in legatura cu George Costin si prin intermediul acestuia cu Horia Liviu Lascu, acesta din urma pretinzand ca, prin cunostintele pe care le are in justitie la cel mai inalt nivel (procuror cu functie de conducere in DNA, procurori si judecatori de la ICCJ, membru al CSM si chiar unul dintre judecatorii apelului), poate aranja acest proces pentru obtinerea achitarii.

Bani si promisiuni

Potrivit rechizitoriului, in perioada martie – septembrie 2015, beneficiind de ajutorul inculpatilor Vasile Morasanu si Tatiana Tanase, Horia Liviu Lascu a pretins in mod repetat de la Iulian Tiberiu Serban sume de bani – 500.000 euro si un teren, a acceptat promisiunea unor importante sume de bani – peste 100.000 de euro (reprezentand profitul care ar fi revenit lui Iulian Tiberiu Serban dintr-o afacere cu fier vechi) si a primit sume de bani pentru el sau pentru Tatiana Tanase in cuantum de 37.800 euro si 17.000 lei.

“In aceeasi perioada inculpata Maior Florina, a apelat la aceleasi persoane inculpatii Lascu Horia si Costin George pentru a obtine la randul sau rejudecarea dosarului sotului sau, suspectul Maior Dorin Lazar si in final achitarea (dupa modelul lui Costin George), aceasta intalnindu-se in mai multe randuri cu Lascu Horia Liviu si Costin George, acceptand ca in schimbul unor sume de bani sau alte foloase ce vor fi remise, cei doi sa intervina prin persoanele pe care le cunosc in justitie la cel mai inalt nivel pentru obtinerea unor solutii favorabile”, se mai pecizeaza in rechizitoriu. In cauza, inculpatii au fost arestati preventiv sau la domiciliu timp de mai multe luni, in perioada 2015 – 2016.

La momentul respectiv, DNA a decis si disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Lazar Dorin Maior, pentru infractiunile de cumparare de influenta si complicitate la cumparare de influenta. Ulterior, a fost trimis in judecata, cauza fiind din 2016 la Tribunalul Brasov.

Dorin Lazar Maior a facut din Revolutie o mega-afacere personala, transformand Blocul National al Revolutionarilor intr-o “fabrica de certificate”. A fost condamnat de Judecatoria Targu Mures la 7 ani de inchisoare pentru santaj in asa-zisul dosar “Romexterra”. In luna mai 2020, Maior a fost liberat conditionat din inchisoare, dupa ce a implinit varsta de 60 de ani.

În cursul acestui an, judecătorii au dispus achitarea inculpatei Florina Maior, sotia fostului deputat si fost sef al revolutionarilor din Brasov, Dorin Lazar Maior. Pe fond, la Tribunalul Brasov, femeia a fost condamnata la 6 ani si 4 luni de inchisoare. In apel, in lipsa probelor reprezentate de interceptari, inculpata a fost achitata, pentru ca “fapta nu exista”. Florina Maior a fost judecata pentru savarsirea infractiunii de complicitate la trafic de influenta, dupa ce a incercat sa “aranjeze” un dosar ajuns in instanta, in care era judecat sotul sau. Tot pe motiv ca “fapta nu exista” a fost achitat si inculpatul Constantin Mihalcea, care, initial, a fost condamnat la inchisoare cu suspendare.

Pedepsele aplicate celorlalti inculpati:
Horia Liviu Lascu – 4 ani de inchisoare cu executare;
Vasile Morasanu (fost ofiter in cadrul IGPR) – 2 ani de inchisoare cu suspendare;
Iulian Tiberiu Serban – 4 ani de inchisoare, la care s-au adaugat pedepse din alte dosare, ajungand la 11 ani de inchisoare

George Costin – 2 ani de inchisoare cu suspendare;
Tatiana Tanase – 2 ani de inchisoare cu suspendare.