//Primul centru de vaccinare pentru copii deschis în Alba

Primul centru de vaccinare pentru copii deschis în Alba

Începând de mâine, în cadrul Spitalului Județean din Alba se va deschide primul centru de vaccinare anti-Covid pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani.

Centrul este organizat în sala de şedinţe a SJU Alba Iulia, situată la parterul instituţiei (Bulevardul Revoluţiei 1989, nr 23) şi funcţionează de luni până vineri, între orele 10.00 – 14.00. Nu este necesară programare prealabilă, dar este obligatorie prezenţa unui adult, părinte sau tutore legal, în funcţie de caz, respectiv prezentarea certificatului de naştere al copilului.

Centrul este organizat cu persoane calificate din cadrul secţiei de Pediatrie a SJU Alba Iulia. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia pun la dispoziţia persoanelor care au nevoie de informaţii suplimentare nr. de telefon 0786 531 577 (disponibil de luni până vineri, între orele 8.00 şi 14.00).

Vaccinul Comirnaty-Pfizer-BioNTech va fi administrat pentru imunizarea activă pentru prevenirea bolii. Vaccinul este aprobat, pentru administrarea la grupa de vârstă menţionată, de către Agenţia Europeană a Medicamentelor şi de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Imunizarea previne apariţia formelor severe de boală şi previne apariţia complicaţiilor pe termen lung.

Copiii care prezintă comorbidităţi (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignităţi, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuşi riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecţia cu virusul SARS CoV-2 în comparaţie cu copiii sănătoşi.

Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani se va face în cabinete de vaccinare organizate în centre de vaccinare – vorbim doar despre centre de vaccinare care folosesc vaccin Pfizer – a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, vaccinarea se va putea face și în cabinetele medicilor de familie care administrează vaccin Pfizer. Platforma de programare și registrul național de vaccinări au fost optimizate pentru debutul vaccinării la această grupă de vârstă. Platforma de programare și registrul național de vaccinări au fost optimizate pentru debutul vaccinării la această grupă de vârstă. Schema de vaccinare la copiii de 5-11 ani înseamnă două doze de vaccin la interval de 21 de zile. Vaccinarea copiilor se va face cu vaccin pediatric, un alt tip de vaccin decât cel pentru adulți.

Ce țări au aprobat până acum vaccinul anticovid la copii

Israelul e ultima țară care a aprobat adminstrarea vaccinului anti-covid la copii începând cu 22 noimebrie. dozele de vaccin vor fi administrate la trei săptămâni distanță. Israelul își propune să vaccineze 50% dintre cei aproape un milion de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani până la sfârşitul lunii decembrie.

SUA au aprobat la finalul lui octombrie administrarea vaccinului de la Pfizer pentru copiii între 5 și 12 ani. Astfel, 28 de milioane de copii americani ar putea fi vaccinați după ce s-a luat această decizie.

Și alte țări precum China, Cuba și Emiratele Arabe Unite au aprobat până acum inocularea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru copiii cu vârste între 5 și 12 ani .