//Polițele RCA ar putea fi plafonate pentru 6 luni

Polițele RCA ar putea fi plafonate pentru 6 luni

Prețul polițelor RCA ar putea fi plafonat pentru o perioadă de 6 luni, a anunțat președintele Autorității pentru Supraveghere Financiară ( ASF ).

„În urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință. Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”, a transmis, într-un comunicat de presă, Nicu Marcu, președintele ASF

El a mai adăugat că Ministerul Finanțelor a primit deja o propunere în acest sens.

„Am înaintat către Ministerul Finanțelor o propunere de limitare a tarifelor RCA, astfel încât tarifele maximale să nu depășească tariful de referință”, a declarat pentru Economedia o sursă din ASF, precizând că măsura va intra în vigoare odată cu adoptarea unei hotărâri de Guvern în acest sens.

Transportatorii vor protesta în toată țara pentru nemulțumirile legate de prețul carburanților și al polițelor RCA.

Potrivit Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), preţul mediu al benzinei şi motorinei s-a majorat în medie cu 100 euro/tonă în ultimele 30 de zile, în completarea „tabloului sumbru al dezastrului economic ce afectează toate sectoarele de activitate, lovite deja crunt de tarifele la energie, scumpirile materiei prime şi lipsa lichidităţilor.

„Transporturile rutiere se confruntă deja cu o serie de probleme nerezolvate, iar apele fierb în rândul firmelor de transport care se zbat să se mentină în piaţa serviciilor de transport de mărfuri şi pasageri. În ţară, disperarea unor transportatori a condus la utilizarea CLU (păcură) în locul motorinei tradiţionale ca şi soluţie pentru situaţia economico financiară creată de contextul actual”, transmite FORT.

Asigurările la mașini, preț dublu în 6 luni

Reprezentanţii federaţiei arată că tarifele RCA s-au dublat în ultimele 6 luni, în frontiere se pierde timp preţios în cozi kilometrice, „în timp ce problematica abuzurilor ANAF în raport cu diurnele acordate şoferilor nu s-a rezolvat încă în Parlament şi toate acestea, pe fondul unei presiuni uriaşe din partea Uniunii Europene pentru eliminarea transportatorilor români din rândul prestatorilor de servicii intracomunitare”.

Transportatorii anunţă din nou proteste în toată ţara solicitând patronatului organizarea unor manifestaţii publice la care să se alăture toate categoriile de consumatori de carburanţi şi implicit persoanele fizice, afectate în egală măsură de aceleaşi probleme.

Transportatorii vor o întâlnire de lămurire cu cei de la Guvern

„Federaţia Operatorilor Români de Transport – FORT solicită Guvernului o întâlnire urgentă pentru aplicarea soluţiilor necesare redresării şi stabilizării transporturilor rutiere autohtone, acestea având o influenţă istorică în produsul intern brut al României. FORT mizează pe faptul că, în actuala conjunctură guvernamentală, dialogul constructiv şi soluţiile aplicate urgent vor înlocui indolenţa autorităţilor statului din trecutul apropiat”, au mai transmis reprezentanţii transportatorilor.