Planul Naţional de Combatere a Cancerului a primit raport de admitere și a fost votat în unanimitate de membrii Comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor.
Este una dintre cele mai bune vești pentru cei care poartă stigmatul acestei boli necruțătoare.
“Este o mare realizare că a fost adoptat acest plan, creat şi gândit pentru cei care au atâta nevoie de el. Este expresia nevoilor bolnavilor care poartă o luptă tăcută cu această maladie necruţătoare. Doresc să îmi exprim consideraţia pentru colegii mei alături de care am depus toate eforturile ca lucrurile să se întâmple. Avem datoria de a uşura povara bolnavilor. Împreună putem face lucrurile să se întâmple!”, a transmis Nelu Tătaru într-o postare pe Facebook.
Senatorul liberal Nicoleta Pauliuc a declarat, în plen, că numărul bolnavilor de cancer şi al deceselor cauzate de acesta va scădea substanţial odată cu aplicarea legii privind Programul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în România.
“Votul dumneavoastră de azi e unul istoric, în fiecare an 100.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer şi tot în fiecare an 55 dintre ei pierd marea bătălie a vieţii lor. Prin legea de aprobare a Programului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în România, tuturor acestor oameni le oferim deopotrivă muniţie împotriva bolii şi motivaţie să lupte. Odată ce această strategie va fi aplicată, adică adoptată de Parlament, promulgată de preşedinte, implementată de Ministerul Sănătăţii şi bugetată corespunzător de Executiv, sunt convinsă că toate aceste cifre înfiorătoare pe care vi le-am prezentat vor scădea substanţial (…). Eu cred că este nevoie de înţelegerea mai bună a realităţii afecţiunii, a opţiunilor şi un management corect al aşteptărilor. Iar aici avem destul de mult de lucrat, pentru că sistemul de sănătate are impresia că dacă şi-a făcut treaba, nu mai trebuie să-l intereseze calitatea vieţii bolnavului, odată ce el a ieşit din spital, din clinică sau din cabinet”, a precizat Pauliuc.
Potrivit senatorului liberal, la nivel tehnic documentul propune două modificări substanţiale de abordare administrativă a cancerului.
“Una din problemele majore cu care se confruntă doctorii din România ţine de faptul că nu avem un registru naţional al pacienţilor oncologici care să fie funcţional. În al doilea rând, se propune o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte stabilirea unei scheme de tratament pentru bolnavii de cancer. Se va insista mai mult pe consultarea interdisciplinară, să vorbească între ei şi oncologul, şi chirurgul, şi radiologul, şi persoana care se ocupă de aplicarea tratamentului cu chimioterapie, poate şi psihologul, pentru a stabili o cale de urmat pentru fiecare pacient în parte”, a subliniat Pauliuc.
Ea a adăugat că, prin adoptarea acestui proiect, România va fi printre primele ţări din Uniunea Europeană care adoptă o strategie anti-cancer.
Documentul poate fi accesat integral mai jos