Muzeul Național al Transilvaniei a organizat la Cluj-Napoca colocviul Limes forum IX. A fost cea de-a IX-a ediție, evenimentul a reunit specialiști din domeniul frontierelor romane din România, printre aceștia numărându-se membrii Comisiei Naționale LIMES, reprezentanți din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, reprezentanți ai autorităților, alți specialiști din cadrul instituțiilor implicate în Programul Național LIMES.
Conferința face parte din Programul Național LIMES și prezintă ultimele rezultate ale cercetărilor din cadrul acestui program. La eveniment a luat parte Barry Gamble, consultant în întocmirea dosarului UNESCO legat de Limesul dacic, dosar care se va depune la UNESCO la începutul anului 2023. Barry Gamble este unul dintre cei mai de succes consultanți privind dosarele UNESCO, el fiind și consultantul dosarului Roșia Montană, care a fost aprobat în acest an.
Scopul principal al acestei întâlniri a fost pe de o parte de a prezenta rezultatele cercetării, iar pe de altă parte de a armoniza informațiile și de a întocmi corect, cu sprijinul consultantului, documentația pentru dosarul UNESCO al Limesului dacic.
Pe teritoriul României se află nu mai puțin de 1.500 de kilometri de frontieră a Imperiului Roman. Programul Național Limes este cel mai ambițios proiect pe care-l are țara noastră în privința prezervării patrimoniului și vizează includerea pe lista UNESCO.
Inițial, termenul de depunere a documentației pentru înscrierea granițelor romane de pe teritoriul țării noastre a fost 2021, însă a fost prelungit până în 2023.
Ca parte integrantă a sistemului general defensiv al Imperiului Roman, limesul dacic are o valoare culturală extraordinară. Sectorul de limes al Daciei este cel mai lung din Europa, însumând peste 1.000 km, fiind totodată şi cel mai complex. Frontiera Dunării (Ripa Danuvii) are pe teritoriul României cel mai mare interval cronologic de utilizare din întregul Limes roman din Europa, fiind în acelaşi timp şi cel mai lung sector de pe cursul fluviului care traversează teritoriul unui stat – 1.075 km, din care aproximativ 700 km sunt sectoare comune cu Bulgaria şi Serbia.
În judeţul Cluj există porţiuni de Limes care fac parte din obiectivele Programului în localităţile Chiuieşti (Dealul Crucii, Dealul lui Mihai), Căşeiu (castrul roman), Poieni (Dealul Bonciului, Rambusoi, Dosul Marcului, Horhiş, Cetatea), Vânători (Cornul Vlaşinului, Grebăn, Poic), Hodişu (Cornul Sonului), Gilău (castrul roman), Turda (castrul roman), Bologa (castrul roman), Sutor.