//Guvernul emite stări de alertă, instanțele le anulează

Guvernul emite stări de alertă, instanțele le anulează

Guvernul se pregătește să emită o nouă ordonanță de urgență prin care starea de alertă să fie prelungită. acest lucru se întâmplă în condițiile în care, ieri Curtea de Apel Cluj a anulat ordonanța de urgență pentru prelungirea stării de alertă emisă în 8 decembrie.

în datele de 27 decembrie 2021, 30 decembrie 2021, 4 ianuarie 2022 și 5 ianuarie 2022, Curțile de Apel București, Bacău și Cluj au desființat aceste prevederi. Anterioara Hotărâre de Guvern privind prelungirea stării de alertă a fost desființată chiar de trei ori, în timp ce, la Bacău, au fost desființate toate actele guvernului care au legătură cu instituirea, declararea și prelungirea stării de alertă. Cea mai cruntă decizie judecătorească arată că Executivul instituie discriminarea, printr-un exces de putere, atunci când le permite celor vaccinați sau trecuți prin boală să aibă acces în anumite spații sau la anumite evenimente, fără a face dovada unui test negativ, în timp ce persoanele nevaccinate sau netestate sunt obligate să prezinte un astfel de test. Pentru că aceste hotărâri judecătorești în cascadă se află încă în termenul atacării lor la Înalta Curte de către Guvern, ieri, prin ignorarea semnalelor trase de judecători, Executivul a prelungit starea de alertă, începând cu 8 ianuarie 2022, prin menținerea acestor măsuri desființate de instanțe.

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a prezentat, ieri, la Palatul Victoria, măsurile de restricție care vor intra în vigoare, începând cu 8 ianuarie, odată cu prelungirea, cu încă 30 de zile, a stării de alertă la nivel național. Aceste restricții au fost propuse, ieri dimineață, de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus, în calitate de președinte, de către premierul Nicolae Ciucă, și au fost aprobate, tot ieri, în ședința de Guvern condusă de premierul Nicolae Ciucă. 

Aflăm, astfel, din documentele transmise în spațiul public, dar nepublicate în Monitorul Oficial al României (cum este cazul Hotărârii CNSU), că, din 8 ianuarie, se menține condiționarea accesului pe baza prezentării dovezii realizării schemei complete de vaccinare anti-Sars-Cov2, dar nu mai devreme de zece zile de la realizarea acestei scheme, sau a trecerii prin boală, dar nu mai mult de 180 de zile, ori de prezentarea unui test negativ RT-PCR, realizat cu cel mult 72 de ore înainte, ori al unui test certificat antigen rapid, dar nu mai vechi de 48 de ore.