//Acum au loc negocierile pentru formarea noului Guvern. Dispute între USR și PNL

Acum au loc negocierile pentru formarea noului Guvern. Dispute între USR și PNL

Azi dimineață au început negocierile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS şi UDMR – în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi a guvernării comune. În cursul acestei săptămâni, partidelor au participat la o întâlnire informală cu preşedintele Klaus Iohannis.


Liberalii au anunţat că îl susţin pe actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, pentru funcţia de premier. Totodată, PNL vrea şefia Camerei Deputaţilor pentru Ludovic Orban.

Potrivit surselor politice, deja au apărut primele dispute între PNL și USR pentru Ministerul Justiției, unul cheie, care avizează de legalitate toate proiectele importante ale guvernului. PNL nu vrea însă să renunțe la Justiție, unde vrea să îl aibă tot pe Cătălin Predoiu în funcția de ministru.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spunea despre viitorul guvern că nu vor fi înfiinţate „ministere pentru portofolii”. El a precizat că la întâlnirea de la Cotroceni nu s-a discutat despre repartizarea portofoliilor, ci doar chestiuni care ţin de cadrul general şi de calendar.
„Nu a existat niciun fel de discuţie legată de repartizare de portofolii. Am discutat lucruri care ţin de cadrul general, de voinţa de a forma o majoritate de centru-dreapta şi de calendar. Ne dorim să finalizăm cât mai repede aceste negocieri. Un guvern în care să nu înfiinţăm ministere pentru portofolii şi care să aibă un număr cât mai redus de ministere – 16, 17 maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competenţe serioase şi capacitatea de a pune în aplicare programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, membru al echipei de negociere a USR pentru formarea noului guvern, a declarat vineri seară că, „într-un parteneriat adevărat” PNL nu poate avea şi funcţia de premier, şi pe cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.


„Totuşi, trebuie să spun că sunt două funcţii foarte importante la nivelul statului, Parlament şi Guvern, prim-ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Într-un parteneriat adevărat nu un singur partid poate să aibă ambele funcţii”, a afirmat, vineri seara, la Digi24, Dominic Fritz. Potrivit unor surse politice, liberalii nu vor să renunţe la ministere precum Apărare, Externe, Justiţie, Transporturi sau Dezvoltare, dar ar putea renunţa la portofolii precum Educaţie, Sănătate, Muncă, Tineret şi Sport, Agricultură şi Cultură.
Pe de altă parte, Alianţa USR PLUS vizează două ministere importante, respectiv Finanţe, unde ar putea fi ministru Claudiu Năsui sau Anca Dragu, precum şi Ministerul Dezvoltării.