//Silvicultorul mureșean, Ioan Chirteș, numit șeful Comisiei de control al SRI

Silvicultorul mureșean, Ioan Chirteș, numit șeful Comisiei de control al SRI

Mureșeanul Ioan Chirteș, fost vicepreședinte al CJ Mureș și fost șef al Romsilva, a fost numit președintele Comisiei de Control al SRI.

Chirteș este membru al PNL și senator aflat la primul mandat. El a fost deputat în legislatura 2012 – 2016. Pregătirea și experiența sa sunt aproape în întregime în silvicultură, fiind absolvent al unui liceu silvic și al unei facultăți în același domeniu. Fără nicio legătură cu activitatea anterioară, el are un masterat în “Bănci şi pieţe de capital” la Universitatea Babey-Balyai din Cluj-Napoca și apoi cursurile Universității Naţionale de Apărare “Carol I” – Colegiul Naţional de Apărare.

În ceea ce privește experiența de muncă, Chirteș a fost inginer silvic în mai multe direcții din țară, director al Romsilva și vicepreședinte al CJ Mureș.

Liberalul nu arată ca un om bogat, potrivit declarației de avere – două apartamente și un teren sunt pe numele soției. Cu toate acestea, el a împrumutat PNL pentru campania electorală în două rânduri – cu 446.000 lei și apoi cu 133.800 lei (un total de peste 120.000 de euro). 

Explicația vine mai târziu în declarație, când constatăm că senatorul este împrumutat la persoane fizice… pentru campania electorală, totalul ajungând la 385.000 lei. 

Senatorul are și un credit de 229.500 lei luat de la Banca Transilvania în 2014 și scadent în 2044, fără a se specifica ce destinație au avut banii. 

Senatorul nu spune ce venituri a avut anterior mandatului de senator, iar veniturile soției sunt „anonimizate în baza unei clauze de confidențialitate”. 

Momentan, Chirteș nu a putut fi contactat pentru lămuriri. 

Cine mai face parte din comisia de control a SRI

Din Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI fac parte: senatorul PNL Ioan Cristian Chirteş – preşedinte, deputatul PNL Iulian Alexandru Muraru, deputatul PNL Răzvan Prişcă, deputatul PSD Florin Silviu Hurduzeu – vicepreşedinte, deputatul PSD Mitică-Marius Mărgărit, senatorul PSD Marius Alexandru Dunca, deputatul USR PLUS Teodor Lazăr, deputatul AUR Dorel Gheorghe Acatrinei, deputatul UDMR Csoma Botond – secretar.