//Vezi cine vor fi miniștri! Liderii PNL au aprobat Lista lui Cîțu

Vezi cine vor fi miniștri! Liderii PNL au aprobat Lista lui Cîțu

Noaptea trecută, liderii liberali au validat lista de miniștri propusă de premierul Florin Cîțu, a anunțat Ludovic Orban la finalul discuțiilor.

S-au înregistrat 63 de voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

Ilie Bolojan și Florin Roman au votat împotrivă, iar Emil Boc, Cristian Bușoi, Dan Motreanu, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău nu și-au exprimat niciun vot.

Lista cu miniștrii și programul de guvernare vor fi depuse miercuri dimineață, în jurul orei 8:00, la parlament, urmând ca tot miercuri să aibă loc audierile în comisiile de specialitate și să fie dat votul de învestitură.

La începutul ședinței BPN, Cîțu le-a precizat liderilor PNL că miniștrii pe care îi propune au fost discutați în prealabil cu președintele Klaus Iohannis, au mai precizat sursele G4Media.ro.

Numele de miniștri propuse de Florin Cîțu și votate de liderii PNL:

  • Ministerul Finanțelor – PNL – Alexandru Nazare
  • Ministerul Afacerilor Interne – PNL – Lucian Bode
  • Ministerul Apărării – PNL – Nicolae Ciucă
  • Ministerul Educației – PNL – Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Energiei – PNL – Virgil Popescu
  • Ministerul Afacerilor Externe – PNL – Bogdan Aurescu
  • Ministerul Agriculturii – PNL – Adrian Oros
  • Ministerul Muncii – PNL – Raluca Turcan
  • Ministerul Culturii – PNL – Bogdan Gheorghiu

Ședința liberalilor a fost una tensionată, mai mulți lideri PNL reproșându-i lui Ludovic Orban modul în care a negociat ministerele care revin partidului. Printre criticii liderului PNL s-au numărat Ilie Bolojan, Rareș Bogdan, Emil Boc, Florin Roman și Marian Petrache.

”Domnule Orban, ați vândut partidul. Voi face turul României pentru a le spune primarilor ca le-ați vândut partidul pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților”, i-a spus și Florin Roman liderului PNL.

De asemenea, Roman l-a acuzat pe Orban că a eșuat în negocieri, că a trădat partidul și a umilit PNL, că de numele lui se va lega marea trădare a PNL în istoria partidului, că acordul lui a însemnat o declarație de război la adresa primarilor.

”Roman i-a mai spus că dacă nu i-a fost frică de Dragnea, să nu creadă că îi va fi de el. I-a promis că îi va sufla în ceafă în următorii patru ani. I-a spus că a cedat și în guvern și în Parlament și că va ceda în continuare de câte ori Ciolacu se va uita urât la el”, au mai declarat sursele citate pentru G4Media.ro.

Și Rareș Bogdan s-a declarat extrem de dezamăgit de rezultatul negocierilor purtate de Orban.

”Modalitatea în care s-a ajuns aici a fost total nedemocratică. E anormal să afăm numele miniștrilor de la TV. E absolut dezamăgitor. Nazare e un om extrem de profesionist, dar nu e normal să avem liste făcute în alte părți. Funcția de la Cameră e importantă, dar nu vânzând tot”, ar fi spus Rareș Bogdan.

Potrivit surselor G4Media.ro, europarlamentarul a mai precizat că a înțeles prima oară când președintele Iohannis a spus că Orban trebuie să își facă singur echipa, dar acum e a doua oară când se întâmplă acest lucru, întrebându-se retoric dacă nu cumva cineva impune ceva partidului din exterior, liste făcute în ultima clipa despre care partidul nu a fost consultat înainte sa i se propună.

Pe de altă parte, Virgil Guran, unul dintre oamenii de încredere al lui Ludovic Orban, care a fost instalat la șefia grupului senatorial al PNL, i-a luat apărarea liderului liberal. printre cei care i-au mai luat apărarea lui Orban s-a numărat Daniel Buda, Iulian Dumitrescu, Laurențiu Leoreanu, Vlad Nistor și ioan Bălan.

După o oră și jumătate în care a încasat criticile colegilor de partid, Ludovic Orban a spus că el a respectat mandatul primit pentru negociere.

”Ne-am asumat că guvernăm. Acesta a fost mandatul meu. Am fost mandat să avem o coaliție de guvernare. Se va îndeplini. PNL nu a câștigat alegerile. Oricine inventează că am cedat ceva pentru funcția mea e mincinos. M-am bătut 30 de ani pentru PNL fără sa câștig nimic pentru mine și familia mea”, le-ar fi spus Orban liderilor liberali, potrivit surselor G4Media.ro.

Potrivit acestora, liderul PNL a spus că i-a propus lui Robert Sighiartău să preia Ministerul Dezvoltării anul trecut, dar acesta a refuzat. Orban a precizat în acest context că nu se lasă judecat de oameni fără rezultate.

”Cine vine să conteste deciziile pe care le-am luat în consultare cu președintele Iohannis, vine să-l conteste inclusiv pe președintele României. Oameni buni, vom avea congres, primarii vor decide”, a conchis liderul PNL.

De asemenea, tot marți seară, liderii USR Plus au validat lista miniștrilor care revin partidului:

  • Vicepremier – Dan Barna
  • Ministerul Justiției – USR Plus – Stelian Ion
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – USR Plus – Claudiu Năsui
  • Ministerul Sănătății – USR Plus – Vlad Voiculescu
  • Ministerul Fondurilor Europene – USR Plus – Cristian Ghinea
  • Ministerul Transporturilor – USR Plus – Cătălin Drulă
  • Ministerul Cercetării și Digitalizării – USR Plus – Ciprian Teleman

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat încă de luni că va fi propus pentru funcția de vicepremier, în timp ce Attila Cseke și Barna Tánczos vor fi nominalizați pentru Ministerul Dezvoltării, respectiv al Mediului, iar Károly Eduárd Novák, ciclist paralimpic, campion mondial și european și președinte al Asociației Române de Ciclism, ar urma să conducă Ministerul Tineretului și Sportului.

În această seară, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban, a anunţat că miercuri, cel mai probabil, se vor derula procedurile de învestire a noului Guvern.

„Vă informez că, cel mai probabil în cursul zilei de mâine, se vor derula procedurile de învestire a Guvernului, imediat ce premierul desemnat va transmite programul de guvernare şi lista de miniştri către cele două Camere”, a spus Orban, la finalul şedinţei plenului Camerei de marţi.

El a precizat că vor fi convocate Birourile permanente reunite pentru stabilirea calendarului învestirii.

„Vom convoca Birourile permanente reunite şi vom stabili calendarul învestirii, audierile în comisii şi votul în plen”, a mai spus Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marţi, pe Florin Cîţu candidat pentru funcţia de prim-ministru, propus de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR.

Potrivit prevederilor Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.