//Sprectacolele Strigăte și Șoapte și Hedda Gabler revin la Teatrul Maghiar Cluj

Sprectacolele Strigăte și Șoapte și Hedda Gabler revin la Teatrul Maghiar Cluj

Din această lună, în repertoriul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca vor reveni două dintre cele mai bune spectacole: Strigăte și Șoapte și Hadda Gabler.

Începând cu luna februarie 2022, spectacolele Strigăte și șoapte (adaptare scenică de Andrei Şerban şi Daniela Dima) și Hedda Gabler de Henrik Ibsen, puse în scenă de Andrei Șerban, revin în programul Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Strigăte și șoapte a avut premiera în stagiunea 2009/2010, iar Hedda Gabler în stagiunea 2011/2012. Spectacolul Strigăte și șoapte este programat pe 5, 6 și 19 februarie, ora 20.00, iar Hedda Gabler se va juca marți, 8, 10 și 20 februarie, ora 19.00, la Sala Studio.

„Bergman repeta cu actriţele sale înaintea filmării. Încercăm să descoperim cum a început acest proiect. Să ne imaginăm cum ficţiunea filmului devine realitate, să încercăm să pătrundem în misterul creaţiei unuia dintre cei mai mari regizori  lucrând  intim cu patru actriţe de excepţie. Patru femei constituie nucleul poveştii. Agnes care e pe moarte; surorile ei Karin şi Maria, care au venit să fie cu ea, şi servitoarea Anna. Strigătele şi şoaptele din titlu le aparţin acestor femei” – precizează regizorul Andrei Şerban, care momentan repetă, cu trupa Teatrulul Maghiar de Stat Cluj, Oedip de Robert Icke.

Spectacolul a primit trei premii UNITER (2010): premiul pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie (Andrei Şerban) și Cel mai bun actor în rol principal (Zsolt Bogdán).

Din distribuție fac parte actorii: Zsolt Bogdán, Anikó Pethő, Emőke Kató, Imola Kézdi, Csilla Varga și Csilla Albert.

„Rigiditatea Nordului este americanizată de Andrei Șerban în stilul filmelor și reclamelor cu familii burgheze din anii ’50 în SUA; dar există și o pecete rusească, oarecum cehoviană, aș spune, care face din spectacolul lui A.Ș. un triumf al melancoliei și al grotescului tragic.” – scria Ruxandra Cesereanu.

Spectacolul Hedda Gabler a primit trei premii UNITER (2012): premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal (Imola Kézdi), premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar (Enikő Györgyjakab) şi premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar (András Hatházi).

Rolul titular este jucat de Imola Kézdi, în celelalte roluri îi regăsim pe Zsolt Bogdán, Enikő Györgyjakab / Anikó Pethő, Ervin Szűcs, Csilla Varga şi Réka Csutak. Începând cu stagiunea 2019/2020, rolul Judecătorului Brack este interpretat de Gábor Viola.