//Primarul din Sfântu Gheorghe nu poate fi obligat să arboreze drapelul României pe sediul institu�...

Primarul din Sfântu Gheorghe nu poate fi obligat să arboreze drapelul României pe sediul institu�...

Potrivit deciziilor judecătorești, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad nu poate fi obligat să arboreze drapelul României pe sediul instituției pe care o conduce.

Această decizie a fost luată de magistrații Curții de Apel Brașov.

Respinge recursul formulat de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa împotriva sentinţei civile nr. 132/27.02.2020 pronunţată de Tribunalul Covasna – Secţia civilă, pe care o menţine. Definitivă. Pronunţată astăzi 06.10.2020, în condiţiile art. 402 C.Proc.Civ. prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei.
Document: Hotarâre  611/2020  06.10.2020

arată soluția pe scurt a instanței.

În urmă cu doi ani, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) l-a dat în judecată pe primarul Antal Arpad cerând ca magistrații să emită o decizie prin care edilul să fie obligat să arboreze drapelul româniei pe primăria pe care o conduce.

Însă, magistrații au respins acțiunea asociației.

În decembrie 2018, asociația în cauză l-a dat în judecată pe Antal Arpad, cerând obligarea acestuia să arboreze drapelul național al României pe clădirea Primăriei din Sfântu Gheorghe. Acțiunea a avt loc după ce, cu tei ani înainte, primarul a dat jos drapelul de pe turla instituției. În acest sens, ADEC a solicitat public, în anul 2019, conducerii Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Prefecturii Covasna și Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș să se implice în acest dosar. “Însă aceștia au refuzat”, arată Dan Tănasă.

Procesul pierdut din prima instanță

Prima instanță, Tribunalul Covasna a respins ca neîntemeiată cererea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), prin reprezentant legal Dan Tanasă, în calitate de președinte, în contradictoriu cu pârâtul primarul municipiului Sfântu Gheorghe. Argumentul judecătorilor a fost acela că, în prezent, există arborate două drapele deasupra intrării principale, iar noua configurație a turlei nu mai permite arborarea drapelului României acolo unde a stat arborat timp de 20 de ani.

“Edilul Antal Arpad a invocat motive tehnice pentru refuzul de a rearbora drapelul României acolo unde a stat arborat 20 de ani, iar în fața instanței a invocat faptul că acel drapel arborat acolo lezează sentimentele comunității maghiare din oraș”, se mai precizează în articolul citat. “ADEC a formulat cerere de recurs, însă magistrații Curții de Apel Brașov au dat dreptate primarului UDMR din Sfântu Gheorghe. (…) În 2010 actualul primar UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că și-ar putea închipui pe turla Primăriei mai degrabă arborarea steagului orașului, adoptat de Consiliul Local în același an”, mai scrie Dan Tănasă.

A pus doliu pe primăria de Ziua Imnului

Antal Arpad s-a remarcat în urmă cu doi când, de Ziua Național a arborat un steag de doliu pe sediul administrației locale din Sfântu Gheorghe pe care o conduce.

Dosarul de urmărire deschis de procurori pe numele lui a fost clasat

Antal Arpad

Reamintim că DNA început urmărirea penală împotriva lui Antal Arpad în februarie 2016, acuzându-l că ar fi săvârșit infracțiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice. Era vorba despre un împrumut de 12.000.000 euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru modernizarea orașului, respectiv modernizarea unor străzi, trotuare, reabilitarea iluminatului public, amenajarea unor piste de bicicliști, amenajare parcări. Mai precis, procurorii îl acuzau pe primarul covăsnean de favorizarea unei firme de consultanță.

La jumătatea anului trecut judecătorii au decis că dosarul trebuie clasat, astfel că edilul a scăpat de acuzațiile penale.