IPJ Cluj a dat amenzi în valoare 31.030 lei pentru că administratorii drumurilor din Cluj-Napoca nu le-au întreținut corespunzător. Au fost amendate DRDP Cluj, Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca.
”În baza verificărilor, la nivelul județului Cluj au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere a drumului public pe timp de iarnă, de către administratorii drumurilor. Astfel, cu amendă în valoare de 10.440 de lei a fost sancționat administratorul DN1, 14.500 de lei cel al DJ108C, 3.045 de lei în urma constatărilor privind DJ108A și alte două amenzi în valoare de 3.045 de lei administratorului străzii Pădurii și Bulevardului Muncii, din municipiul Cluj-Napoca.”, a transmis IPJ Cluj.
În ultimele zile, din cauza faptului că drumurile și trotuarele din Cluj-Napoca au înghețat și nimeni nu a intervenit pentru curățarea lor au avut loc mai multe accidente.
Spre exemplu, pe Bulevardul Muncii a avut loc un carambol cu 4 mașini, dintre care un autobuz, o mașină a poliției locale clujene și alte două autovehicule. Pe Calea Turzii s-a răsturnat o mașină, iar șirul evenimentelor rutiere soldate, din fericire, doar cu pagube materiale ar putea continua.
Pe de altă parte, în situația în care întregul oraș s-a transformat în patinoar, în 18 ianuarie, Consiliul Județean Cluj, instituție condusă de liberalul Alin Tișe, a emis un comunicat potrivit căruia Consiliul Judeţean Cluj ”în cursul dimineţii zilei de marți, 18 ianuarie a.c., pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene blocate sau închise traficului rutier, dar pe mai multe sectoare de drum circulaţia se desfășoară în condiţii specifice sezonului rece”, arată reprezentanții instituției care îi asigură pe clujeni că au fost împrăștiate 986 tone de material antiderapant pe drumurile județene.
”Reamintim în acest context faptul că intervențiile de deszăpezire și de combatere a poleiului se desfășoară în funcție de nivelul de viabilitate stabilit pentru fiecare drum județean în parte, raportat la traficul rutier înregistrat pe acesta. Totodată, conform prevederilor legale în vigoare, respectiv ”Normativului privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice – AND-2013”, se acționează după încetarea viscolului, a ninsorii viscolite sau a altor condiții meteorologice extreme.
Astfel, pentru asigurarea unor condiţii optime de circulaţie, în cursul zilei de luni, 17 ianuarie, s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 34 de drumuri sau sectoare de drumuri judeţene situate pe raza zonelor Huedin și Gilău. Intervenția a fost realizată cu ajutorul a 18 utilaje. Tot în aceste zone, în cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat pe 31 de drumuri judeţene, cu 17 utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 320 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
Pe drumurile judeţene situate în zona Turda, în cursul zilei de luni s-a intervenit, inclusiv prin revizii, pe 16 drumuri judeţene, cu 10 utilaje. În cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 16 drumuri judeţene, cu 8 utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 240 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
De asemenea, pe drumurile judeţene situate în zona Gherla, în cursul zilei de ieri s-a intervenit, inclusiv prin revizii, pe 18 drumuri judeţene, cu 6 utilaje. În cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 29 de drumuri judeţene, cu 8 utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 246 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
Pe drumurile judeţene situate în zona Dej, în cursul zilei de luni s-a intervenit, inclusiv prin revizii, pe 14 drumuri judeţene, cu 11 utilaje. În cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 14 drumuri judeţene, cu 10 utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 180 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
În continuare, se acţionează cu utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului de zăpadă și lărgirea căii de rulare, precum şi cu materiale antiderapante, inclusiv sare, pentru combaterea fenomenului de polei. De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate. Orice eventuală sesizare referitoare la acțiunile de deszăpezire pe drumurile județene poate fi făcută la numerele de telefon: 0725.350.028, 0264.593.806, fax: 0264.590.577, sau la adresa de e-mail: [email protected]”, arată restul comunicatului.
Nici Primăria Cluj-Napoca nu a oferit nicio explicație pentru faptul că, timp de mai multe zile, străzile din oraș au fost aproape impracticabile din cauza gheții.
În ultimele 24 de ore la secția ortopedie de la UPU au fost înregistrate peste 120 de cazuri de fracturi, entorse și alte leziuni provocate de alunecările pe gheață.