La începutul acestui an, Primăria Sibiu a atribuit licitația pentru amenajarea albiei Cibinului. Contractul valorează aproximativ 30 milioane lei. Pe malurile râului se va amenaja și o pistă de biciclete. Contractul (34.729.182,4 lei cu TVA inclus) a fost câștigat de firmele SC Con-A Operations SRL Sibiu, despre SC Con-A SRL Sibiu și despre SC Dimex 2000 Company SRL, cu sediul în Bistrița-Năsăud.
Primele două firme sunt din Sibiu și sunt controlate de Mircea Vasile Bulboacă.
Cea de-a doua societate, Dimex 2000 Company SRL, este mai puțin cunoscută sibienilor. Ea aparține soților Lucreția și Ioan Scurtu, din Bistrița.
Dacă licitația câștigată de cele trei companii este de amenajare a malurilor Cibinului, în urmă cu câțiva ani, Ion Scurtu a fost condamnat pentru că a dat șpagă unei judecătoare un… pod.
În 24 iunie 2009, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj, anunțau începerea urmăririi penale față de prim-procurorul, de la acel moment, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, aceasta fiind acuzată de comiterea a două infracțiuni de trafic de influență și a unei infracțiuni de instigare la fals intelectual. Conform DNA, în luna mai a anului 2009, procuroarea Moldovan a acceptat ca omul de afaceri Ioan Scurtu, patronul Dimex 2000 Company SRL, să construiască, cu titlu gratuit, un pod, în valoare de 30.000 de lei, peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa de vacanță a fostei șefe a Parchetului Judecătoriei Năsăud, arată jurnalul.ro. În schimbul acestei „amabilități”, procuroarea a promis că va interveni asupra unui judecător de la Judecătoria Năsăud, pentru ca magistratul să pronunțe o soluție favorabilă într-o cauză a respectivului om de afaceri.
De altfel, aceasta nu este singura acuzație reținută, atunci, în sarcina procuroarei Adriana Veturia Moldovan. Conform sursei citate, o lună mai târziu, în iunie 2009, acesta a pretins întocmirea unor acte justificative care să ateste, în mod fals, că a achitat contravaloarea efectuării lucrărilor de construire a respectivului pod, acte care, spun anchetatorii, au și fost emise de o societate comercială.
În 16 aprilie 2010, a trimis-o în judecată pe Adriana Veturia Moldovan pentru trafic de influență în formă continuată, primirea de foloase necuvenite și instigare la fals intelectual. Patronul firmei Dimex 2000 Company SRL, Ioan Scurtu, dar și Vasile Ruști au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență. Iar judecătorul Petru Rus a fost trimis în judecată pentru fals intelectual.
Procesul s-a finalizat în 12 martie 2015, la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a pronunțat condamnări definitive în acest dosar. Fosta șefă a Parchetului Judecătoriei Năsăud a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, la care s-a adăugat și interdicția de a fi aleasă în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dar și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Mai mult, instanța a dispus confiscarea de la aceasta a sumei de 32.000 de lei, reprezentând contravaloarea podului construit la casa sa de vacanță.
Ulterior, Veturia Moldovan a obținut, în 16 iulie 2020, reabilitarea judecătorească, la Curtea de Apel Cluj.
Contracte de aproape două miliarde de lei
Începând cu anul 2018 și până în prezent, SC Dimex 2000 Company SRL a încheiat 42 de contracte cu statul în valoare de 1.943.106.210,05 lei cu tot cu TVA.
Compania Națională de Administrare a Infrastructuri Rutiere (CNAIR), Consiliul Local Prava, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, Consiliul Local Runcu Salvei, Primăria Năsăud, Municipiul Hunedoara, Consiliul Județean Maramureș, Orașul Ulmeni, Consiliul Județean Mureș, Consiliul Local Cornereva, Consiliul Local Teaca, Compania de Apă Someș, Consiliul Local Chiochis, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Consiliul Local Romuli, Consiliul Local Sieu Odorhei, Compania de Apă Oltenia, Consiliul Local Fizesu-Gherlii, Consiliul Județean Hunedoara, Consiliul Județean Botoșani, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, Apaserv Satu Mare, Consiliul Județean Ilfov și Consiliul Local Ariniș, sunt câteva din instituțiile statului care au încheiat contracte cu firma Dimex.
Cum va arăta Cibinul
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, culoarul se va întinde de la intersecţia cu str. Maramureşului până în zona podului centurii ocolitoare din Guşteriţa. Pe tronsonul dintre strada Maramureşului/şoseaua Alba Iulia şi podul de pe strada Rusciorului, pista este amplasată pe malul drept al râului. De la podul de pe strada Rusciorului până în zona podului Autostrăzii A1, pista va fi situată pe celălalt mal. Pentru amenajarea pistei vor fi necesare şi lucrări de consolidare a malurilor prin taluzuri sau ziduri de sprijin care vor stabiliza terenul.
- ”Pentru traversarea râului, la intersecţia cu pârâul Rossbach va fi amenajată o pasarelă ciclo-pietonală cu deschiderea de peste 30 de metri, în formă circulară, o a doua urmând să fie creată în dreptul străzilor Viitorului şi Mureşului. Pe lângă amenajările pentru biciclişti, proiectul include şi o serie de amenajări pentru pietoni, precum şi elemente smart: 8 puncte de belvedere şi zone de relaxare, rampe autorulante pentru urcarea/coborârea bicicletelor în zona piaţetei care se va amenaja lângă podul peste Cibin de pe şoseaua Alba Iulia, 65 de bănci, câteva urmând să fie dotate cu elemente smart (alimentare cu panouri solare pentru încărcarea dispozitivelor mobile prin USB sau wireless)”, au transmis reprezentanţii Primăriei Sibiu.
Potrivit acestora, aproape 170 de stâlpi de iluminat vor asigura iluminarea ecoeficientă a acestui traseu verde. Corpurile de iluminat vor fi administrate prin telegestiune, vor fi dotate cu senzor de prezenţă, iar o parte din aceştia vor avea echipamente WiFi pentru acces gratuit la internet.
Cadrul natural nu doar va fi pus în valoare, ci va fi îmbunătăţit prin însămânţarea cu iarbă a peste 7.000 de metri pătraţi şi plantarea a încă 300 de arbori pe întreg traseul.
Primăria reaminteşte că, în 2021, au fost daţi în folosinţă 5,6 km de pistă pentru biciclete pe strada Podului şi respectiv pe culoarul dintre cartierul Ştrand şi parcul Sub Arini.
De asemenea, în lucru în acest moment sunt alţi 3,4 km pe Calea Dumbrăvii şi pe drumul peste Câmpşor. Toate aceste piste sunt separate de traficul auto şi cel pietonal, fiind astfel mai sigure în utilizare. (Foto principal: Ovidiu Sopa)