//Raluca Turcanu: Mi-e greu să vă spun la cât va ajunge o pensie!

Raluca Turcanu: Mi-e greu să vă spun la cât va ajunge o pensie!

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că îi este greu să spună care este procentul cu care pensiile vor fi majorate. Ea a susținut că că va dura un an și jumătate pentru a se recalcula pensiile.

Majorarea pensiilor este un efort bugetar mult prea mare

Ministrul Muncii, Raluca Turcan consideră că majorarea cu 40% a pensiilor nu a fost dorită la modul real, pentru că România nu îşi permite un asemenea efort bugetar.

“Aş dori să scoatem subiectul din lupa politică, s-a vehiculat majorarea de 40%, nu a fost pregătită şi gândita la modul real. Înseamnă 138 de miliarde, România nu şi-ar fi permis efortul bugetar. La o majorare iluzorie, era necesară o etapă de pregătire. Etapa aceasta a fost angajată prin lege în iulie 2019 şi în 3 luni de zile ar fi trebuit să înceapă, să apeşi pe un buton. Subiectul a fost reluat în campaniile electorale, vrem să dăm atăt cât putem”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, luni seara la B1Tv.

A venit pandemia și nu au mai fost bani de creșteri de pensii

“Anul trecut s-a spus că sunt bani pentru aceste creşteri dupa care a venit pandemia.

De fiecare dată am avut 2 legi pe care s-a vorbit.

Legea 263 în baza căreia se faceau indexările şi majorarile de pensii şi aceea, cu acea majorare fantastică 127, urma sa intre în vigoare în sept 2021.

Noi putem majora, nu cu 40%.

Am crescut punctul de pensie în plina pandemie, ideea e să ducă la creşterea puterii de cumpărare”, a mai spus ministrul Muncii, Raluca Turcan

Recalcularea pensiilor va dura mai mult de un an

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: “Începem procesul de recalculare a pensiilor”
”Procesul este unul laborios și presupune mai multe etape. Una este etapa legislativă în care trebuie să găsim o formulă care să aducă echitate, contributivitate. Să privim și spre pensiile speciale, pentru că nu putem face abstracție de aceste pensii. Care să fie aduse la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant”, a explicat Raluca Turcan.

Raluca Turcan: “Mi-e greu să vă spun la cât va ajunge o pensie”

Întrebată la cât și-ar dori să ajungă pensia minimă în România peste patru ani, ministrul Muncii a precizat că îi este greu să spună la căt va ajunge o pensie.

”Mi-e greu să vă spun la cât va ajunge o pensie. Cert este că aș vrea ca peste un an – un an și jumătate să putem spune exact cât vor fi pensiile și peste patru ani.

Adică să aducem acea predictibilitate și în sistemul de plată a pensiilor, și în sistemul de plată a salariilor în sistemul public.

Ca să nu mai poată fi făcute tot felul de artificii în preajma alegerilor, mai ales de către oamenii politici.

Ci sistemul să fie unul care să te și mobilizeze și să te și recompenseze pentru munca făcută”, a mai spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.