Presa din Germania atrage atenția asupra faptului că liderii partidul AUR a derapaje extremiste antisemite și de minimalizare a Holocaustului. ”Partidul extremist de dreapta AUR provoacă la Bucureşti, cu idei antisemite, o criză politică, iar guvernul reacţionează la întâmplare”, aratăpublicație germană SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, una dintre cele mai bine cotate publicații politice din Germania.
În noaptea spre vineri, adunarea generală ONU din New York a adoptat în prezenţa unui grup de supravieţuitori ai regimului nazist o rezoluţie comună realizată de Israel şi Germania, care condamnă negarea Holocaustului şi oferă o prezentare a uciderii a milioane de persoane. Prilejul actual l-a constituit a 80-a aniversare a Conferinţei de la Wannsee, în care s-a decis de către birocraţii naţional-socialişti exterminarea evreilor şi înfiinţarea unor lagăre ale morţii.
Doar Iranul s-a abţinut de la vot. Ambasadorul Israelului a apreciat decizia drept simbolică, deosebit de necesară într-o vreme în care „ficţiunea este percepută drept fapt”, iar holocaustul devine o amintire îndepărtată. „Negarea holocaustului se extinde ca un cancer – şi asta se întâmplă sub ochii noştri, ai tuturor”, a spus Gilad Erdan.
Acest lucru nu se manifestă doar la demonstraţiile săptămânale anti-corona pretutindeni în Europa. În România subiectul negării holocaustului din partea partidului parlamentar fondat abia în 2019 şi aflat în ascensiune, AUR, a dus acum la o adevărată criză politică. De la rezultatul de 9 procente la recentele alegeri parlamentare din această iarnă partidul de extremă dreaptă AUR şi-a dublat rezultatele din sondaje. La începutul lunii ianuarie partidul care se foloseşte în mod repetat de preconcepţii antisemite a atras atenţia asupra sa printr-o provocare violentă: holocaustul ar constitui „o problemă neimportantă” ce nu ar avea voie să fie predată în niciun caz în şcoli.
La baza acestei atitudini se află o decizie a legislativului din toamna trecută, în care s-a adoptat cu o mare majoritate includerea predării în clasele mai mari a holocaustului şi a istoriei evreilor. AUR a reacţionat furios, cerând ca guvernul să înceteze cu „experimentele ideologice aplicate copiilor”. Materii ca educaţia sexuală sau istoria holocaustului constituie pentru elevi „teme marginale, neimportante”. Planul şcolar trebuie să se orienteze mai mult către literatura română şi istoria naţională, deoarece de mai mulţi ani „calitatea educaţiei” este neglijată, susține AUR.
Iar acum Parchetul General demarează o anchetă pentru negarea holocaustului. AUR se apără, afirmând că holocaustul nu a fost minimalizat, „suntem creştini, nu putem fi nicidecum antisemiţi” spune vicepreşedintele Claudiu Târziu.
În orice caz, scurta istorie a AUR are la activ deja numeroase evenimente radicale de dreapta şi antisemite: potrivit relatărilor media membri ai partidului au vorbit laudativ de la tribuna parlamentului despre criminali de război români, au murdărit memoria victimelor holocaustului sau au măzgălit o zvastică pe steagul UE aflat în curtea Parlamentului. Numeroşi susţinători ai AUR s-au declarat drept susţinători şi ai Gărzii de Fier, la vremea repectivă una dintre cele mai mari mişcări fasciste înaintea celui de-al doilea război mondial, marcată de o atitudine radicală antisemită şi ultranaţionalistă./…/
Autor: Cathrin Kahlweit