//Mureș: A murit politicianul și poetul Szőcs Géza

Mureș: A murit politicianul și poetul Szőcs Géza

Politicianul și poetul mureșean Szőcs Géza a murit într-un spital din Budapesta pe fondul unor complicații apărute în urma infectării cu COVID-19.

 A fost senator din partea UDMR Cluj între anii 1990 și 1992.

 Cariera lui a început cu unul dintre momentele care a rămas în memoria politicii româneşti: prezent la 1 Decembrie 1990 la Alba Iulia, acesta a fost huiduit de mulțime în prezența lui Petre Roman și Ion Iliescu.

Cea mai importantă funcţie pe care a deţinut-o politicianul a fost ministru secretar de stat pentru Cultură în Guvernul Ungariei, al cărui lider este Viktor Orban. Se întâmpla în mai 2010, dată la care Orban l-a învestit în această funcţie. Ulterior, poetul a fost şi consilier al premierulul Ungariei pe probleme culturale. Un an mai târziu, mai exact la 2 aprilie 2011, Géza a participat la evenimentul care a marcat restaurarea ansamblului Matei Corvinul din Piața Unirii din Cluj-Napoca.

A fost una dintre rarele ocazii în care Guvernele României și Ungariei au colaborat eficient, lucrările fiind cofinanțate de oficialii de la Bucureşti şi Budapesta. În ceea ce priveşte activitatea de autor, politicianul a scris numeroase articole, volume de poezii și traduceri, pentru care a primit multe premii culturale.

Szőcs Géza a fost născut la Târgu Mureş

Născut în Târgu Mureș, Szőcs Géza a fost coeditor al revistei de samizdat (n.r. – lucrare reprodusă artizanal și difuzată clandestin în URSS, apoi și în alte țări cu regim totalitar: noțiunea era cunoscută, dar înainte de decembrie 1989 nu se putea folosi public ) „Ellenpontok“ (Contrapuncte) între anii 1981 și 1983.

Din cauza faptului că publicaţia era  tipărită la Oradea, el a fost arestat și supus la unor presiuni repetate din partea Securității, elocvent în acest sens fiind faptul că dosarul de urmărire informativă cuprinde nu mai puţin de 16 volume. Între 1989 şi 1990 el a condus studioul Radio Europa Liberă din Budapesta.