//Lista politicienilor traseiști care ne așteaptă voturile

Lista politicienilor traseiști care ne așteaptă voturile

Un studiu făcut de Institutul pentru Politici Publice (IPP) arată că majoritatea politicienilor care așteaptă voturile de la alegerile de pe 9 decembrie sun traseiști, incompatibili sau sunt anchetați în diferite dosare penale. 8% (24) dintre parlamentari din mandatul 2004 – 2008 ce recandidează la alegerile din 9 decembrie 2012 şi-au schimbat colegiul/circumscripția în care candidaseră în 2008 fiind, din punctul de vedere al IPP, candidați nomazi.

 

Pentru alegerile din 9 decembrie 2012 și-au depus candidaturile la Birourile Electorale Centrale 2457 de candidați.

Dintre aceștia, doar 19% vor ocupa fotolii în Parlamentul României din 315 mandate de deputați și 137 de mandate de senatori, ceea ce înseamnă aproximativ 5 candidați pe un loc de parlamentar. 62% (295) dintre parlamentarii din mandatul 2004 – 2008 recandidează, (85 de senatori şi 210 deputaţi). Din totalul parlamentarilor care recandidează pentru un mandat de senator sau deputat, 89% sunt bărbați și doar 11% (32) de persoane sunt femei. Ponderea femeilor rămâne scăzută, partidele nu au o politică de încurajare a paticipării femeilor pe scena politică. Partidul cu cei mai mulţi parlamentarii care au mai ocupat până acum funcţii de senatori sau deputaţi este PSD, aproximativ 78% dintre candidați au mai deținut funcții în Parlamentul 2008 – 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidați ce au mai deținut mandate în Parlament (precizăm că în interiorul Alianţei Uniunea Social Liberală dintre parlamentarii care recandidează – 65 aparţin PNL, 101 PSD, 6 – PC şi 12 – UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandidează. 8% (24) dintre parlamentari din mandatul 2004 – 2008 ce recandidează la alegerile din 9 decembrie 2012 şi-au schimbat colegiul/circumscripția în care candidaseră în 2008 fiind, din punctul de vedere al IPP, candidați nomazi. 67% dintre aceștia aparțin Alinaței USL (restul fiind parlamentarii PDL).

Circumscripția cu cele mai multe schimbări de candidați este Bucureștiul, unde lideri importanți ai USL precum: senatorul Titus Corlățean PSD, deputatul Eugen Nicolăescu PNL, Gabriel Oprea UNPR, deputatul Călin Popescu Tăriceanu PNL, candidează pentru un mandat de senator sau deputat. 

 

Incompatibili și urmăriți penal

 

De cealaltă parte, lideri ai PDL care au schimbat colegiile sunt Vasile Blaga, Președintele PDL recandidează pentru un post de senator în circumscripția Timiș, Deputata PDL Elena Udrea aleasă în București recandidează într-un colegiu din circumscripția Neamț. Alte nume sonore ce au schimbat circumscripția sunt şi Deputatul PDL de Argeș – Cristian Boureanu recandidează în circumscripția Giurgiu, Senatorul PNL ales în București – Crin Antonescu, Președinte al PNL recandidează în circumscripția Teleorman, Senatorul de Bihor PSD Petru Filip (membru în PDL până în mai 2012) recandidează în Vrancea. Circumscripțiile cu cele mai puține modificări în ceea ce privește parlamentarii ce recandidează sunt: Alba, Arad, Gorj, Ialomița, Mureș și Vâlcea. 4 dintre parlamentarii care au fost surprinși de jurnaliști votând în plen atât cu propria cartelă cât și cu cea a altor colegi și care au fost sancționați de către Camera Deputaților cu interzicerea participării la lucrările Camerei pentru o zi, dar recandidează sunt: Vasile Berci – PNL candidat în circumscripția Maramureș – colegiul 7, Ciprian-Florin Luca – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripția Arad, Valentin Rusu – PNL (în PDL până în luna aprilie a.c) și colegiul 4 circumscripția Caraș-Severin și Ioan Stan – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripția Suceava. Pentru 22 de parlamentari din mandatul 2008 – 2012 s‐a dispus trimiterea în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie; 9 dintre aceștia recandidează. Precizăm însă că procesele acestora sunt în curs de judecare iar până la finalizare, senatorii și deputații beneficiază de prezumția de nevinovăție: Senatorul PC Mircea Marius Banias – PC, Senatorul UNPR Nicolae Dobra, Deputatul PNL Relu Fenechiu, Marian Ghiveciu deputat PSD, deputat Monica-Maria Iacob-Ridzi candidează din partea PPDD, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul Dan Voiculescu – PC, Teodor Atanasiu PNL și deputatul UDMR Laszlo Borbely. Deputatul Florin Costin Pâslaru este unul dintre deputații declarați în acest mandat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate datorită angajării fiului său la biroul parlamentar de circumscripție, ulterior acesta a fost  declarat incompatibil și de către Tribunalul Galați. Cu toate acestea, domnia sa recandidează deoarece a câștigat recursul făcut la Curtea de Apel Galați și, astfel, rămâne în cursa pentru alegerile parlamentare. Precizăm că Magistrații Curții de Apel Galați i-au admis recursul la hotărârea Tribunalului de anulare a deciziei BEJ prin care îi fusese admisă noua candidatură. Parlamentari cu procente record la absență, cel puțin la nivelul voturilor finale din plen, recandidează, anume: Senatorul PNL Crin Antonescu cu 11% prezenţă la voturile finale electronice exprimate în plen pe tot mandatul 2008 – 2012,  Senatorul PNL Ioan Ghişe – 18%, Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc cu 30% prezenţă sau Deputatul PNL Relu Fenechiu cu 36%.