//Gruparea FIDESZ a preluat UDMR-ul

Gruparea FIDESZ a preluat UDMR-ul

La început Fidesz a încercat să marginalizeze UDMR, dar după ce a devenit clar că partidul nu se poate înlocui, l-a împins într-o competiție a loialității. Din război rece, relațiile au devenit atât de strânse încât astăzi guvernul maghiar are influență fără precedent în Transilvania. Între timp, opoziția UDMR condusă de László Tőkés, cândva partenerul strategic al Fidesz, a devenit „trădător de națiune”.

„Nu putem să ignorăm raidul total iresponsabil din punct de vedere politic al lui László Kövér în Transilvania” – spunea Hunor Kelemen, președintele UDMR în iulie 2012, referindu-se la campania politicianului Fidesz din ajunul alegerilor locale pentru Partidul Civic Maghiar din România (opoziția politică a UDMR).

Opt ani mai târziu, în noiembrie 2020, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, uitându-ne la videourile postate pe Facebook de UDMR, nu e ușor să ne dăm seama dacă cei pe care le vedem făcând campanie sunt politicieni de-ai UDMR sau de-ai Fidesz.

Cum se apropia ziua alegerilor, cum apăreau pe Facebook membrii guvernului maghiar, investiții făcute cu ajutorul guvernului maghiar, iar problemele care ar fi trebuit soluționate la București au fost tot mai mult trecute cu vederea.

Cum a ajuns atmosfera dintre UDMR și Fidesz, încordată la început, să se destindă într-atât încât astăzi nimeni nu se mai uită nedumerit dacă în ziua alegerilor ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, îi îndeamnă pe maghiari prin mesaje telefonice să voteze cu UDMR?

Cum a ajuns să fie cât se poate de natural ca una dintre fundațiile UDMR să ajute înregistrarea maghiarilor pentru alegerile parlamentare din Ungaria, iar liderii UDMR să îndemne public la votul pentru Fidesz?

Ce înseamnă faptul că ONG-urile din jurul UDMR în ultimii ani au primit fonduri publice din Ungaria ce pot fi comparate cu fondurile pentru comunitatea maghiară alocate de la București?

Acest articol trece în revistă relațiile dintre UDMR, cea mai mare formațiune politică a comunității maghiare din România, cu partidele de guvernământ din Ungaria din 2010, inaugurarea celui de-al doilea guvern al lui Viktor Orbán, și decembrie 2020, când s-a format noul guvern Cîțu cu participarea UDMR.