În urmă cu o lună, Emil Boc a anunțat pe Facebook că urmează să înființeze Consiliului Consultativ de Tineret prin intermediul căruia tinerii se vor putea implica mai mult în luarea deciziilor pentru Cluj-Napoca. Însă, chiar dacă administrația locală a înființat consiliul respectiv, el nu are vreo atribuție în luarea deciziilor. Consiliul înființat de edilul clujean are doar un rol de PR pentru stilul propagandistic și bombastic politicianului clujean.
Reprezentanții USR Tineret Cluj au tras un semnal de alarmă privitor la inutilitatea Consiliului în forma sa actuală.
„Ceea ce trebuia să fie un motiv de bucurie pentru tinerii din Cluj-Napoca, s-a transformat în această săptămână într-o altă acțiune de PR marca Boc, specifică edilului de ani de zile pentru a atrage atenția alegătorilor și a mass-mediei.
Deși s-a înființat, într-un final, Consiliul Consultativ al Tinerilor, o formă prin care tineretul clujean poate aduce plus valoare deciziilor pe care autoritățile locale le iau, în realitate acesta nu are absolut nicio atribuție, rămânând o simplă formalitate.
În scris, acest organ are atribuții specifice de a identifica și promova viziunile tinerilor, precum și de a monitoriza Strategia de Tineret a Municipiului Cluj-Napoca. În practică, însă, nu dispune de niciun instrument pentru a-și promova ideile care vor rămâne, de altfel, în vitrina cu promisiuni ale primăriei.
Conform hotărârii adoptate în data de 06-12-2021 în Consiliul Local Cluj-Napoca, se pot înscrie în Consiliul Consultativ al Tinerilor doar ONG-urile. Tinerii nu se pot implica, astfel, direct, într-un organ care le poartă numele!
Ar fi fost frumos, totuși, ca în acest Consiliu să poată participa și Consiliul Elevilor, întrucât acesta reprezintă o mare parte a tinerilor. Mai mult, unul dintre fondatorii Consiliului Județean al Elevilor, Dragoș Păun, ne-a spus cu tristețe că deși rolul organului înființat cu 19 ani în urmă era acela de a implica elevii în deciziile de la nivel local, Emil Boc și Consiliul Local nu își doresc acțiuni clare care să pună tinerii pe scena deciziilor politice locale.
Ar fi fost indicat și ca lucrătorii de tineret să aibă dreptul de a se putea înscrie în CCT, având în vedere expertiza lor, dar cel mai productiv ar fi fost chiar ca acest organ să poată participa activ la crearea politicilor publice ale municipiului.
Aceste amendamente atât de necesare au fost depuse de consilierii USR Cluj-Napoca. Rezultatul? Toate au fost respinse.
Cu bună știință, dreptul tinerilor de a sta la temelia politicilor publice din Cluj-Napoca a fost retezat. La televizor, primarul Emil Boc se laudă că în municipiul Cluj-Napoca, tinerii sunt ascultați și apreciați. Realitatea ne demonstrează contrariul: declarațiile publice sunt strategii gândite de echipa de PR, dar acestea nu reprezintă obiectivele și valorile după care se ghidează edilul. În 2017, unul dintre proiectele câștigătoare în cadrul bugetării participative a fost Centrul de Tineret Cluj-Napoca. Primăria își asumase termenul de finalizare în martie 2020. Suntem în decembrie 2021, iar proiectul este departe de a fi finalizat. Nu exagerăm dacă spunem că valoarea tinerilor este egală cu 0 pentru Emil Boc. Dommule Primar, dacă apreciați atât de mult tinerii precum declarați, oferiți-le șansa de a se dezvolta și de a dezvolta acest oraș alături de dumneavoastră.
Noi vom sprijini mereu tinerii și vom face tot posibilul să fie reprezentați cât mai bine cu putință. Vom fi alături de consilierii locali USR și vom folosi toate pârghiile pe care le avem pentru ca tinerii să conteze!”, au declarat reprezentanții USR Tineret Cluj.