//Cu ce începe opoziția sesiunea parlamentară

Cu ce începe opoziția sesiunea parlamentară

Începutul acestei luni coincide cu startul noii sesiuni parlamentare, când senatorii şi deputaţii vor alege, prin vot, conducerile celor două Camere: vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Birourilor permanente, preşedinţii fiind aleşi la începutul legislaturii pe durata mandatului Parlamentului.

Printre priorităţile sesiunii parlamentare se află Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la măsurile privind criza din energie, legea offshore, sau proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Cei de la USR vor marșa pe 4 domenii cheie – justiție, educație, sănătate și mediu. Însă, o problemă stringentă o reprezintă, în momentul de față, criza din domeniul energiei. Acesta este și motivul pentru care reprezentanții USR au depus o moțiune împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu, unul dintre principalii responsabili pentru criza din energie.

”Nu am abandonat obiectivul nostru de a elimina și/sau taxa fiecare categorie de pensie specială. Anul trecut, suma pentru pensiile speciale a mai crescut cu 8%. Ai văzut analiza făcută de fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui?

Legile justiției. Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a pregătit de anul trecut modificări la legile justiției pentru a repara aberațiile introduse de PSD pe vremea lui Dragnea. Adoptarea lor este inclusă și în PNRR, ca obiectiv pe care trebuie să-l atingem.  


Un nou Cod electoral ar scăpa românii din Diaspora de chinul de a sta ore în șir la cozi pentru a putea vota. Vom propune un Cod electoral modernizat și european.


Legi antiplagiat. Plagiatorii nu trebuie protejați de vechea clasă politică și nici recompensați cu privilegii și funcție. Vom depune încă 3 proiecte antiplagiat pentru a descuraja furtul intelectual.

„Masă caldă în școli” înseamnă o porție de mâncare sănătoasă pentru fiecare elev. Vrem extinderea programului în toată țara, pentru ca fiecare copil să aibă prânzul asigurat când vine la școală. Măsura ar reduce abandonul școlar. 

„Școala de la 8 la 5”. Cum ar fi dacă programul elevilor ar fi de la 8 la 17.00 și ar include, pe lângă orele de studiu de dimineață, o masă caldă la prânz și activități opționale până seara? Credem că rata abandonului ar scădea și calitatea învățământului ar crește considerabil.


Copiii au nevoie de sport pentru a crește sănătos. Deputatul USR Tudor Pop va promova un proiect de lege prin care minimum 35% din banii publici alocați sportului vor ajunge la copii și juniori.

„Sprijin pentru fete” este un pachet de legi prin care venim în ajutorul fetelor și mamelor minore. 

Un „Program al pădurii” ar stopa modul haotic și fraudulos prin care se exploatează și se transportă lemnul. 


Una dintre măsuri este monitorizarea prin GPS a utilajelor care exploatează lemnul ne-ar ajuta să vedem în timp real zonele în care se acționează, cine sunt cei care taie copacii și dacă o fac în mod legal.

Colegii noștri Dragoș Popescu și Oana Cambera au depus deja un proiect de lege care cere noi mecanisme pentru respectarea legislației de mediu: cazierul și registrul național. Proiectul lor trebuie să fie adoptat anul acesta”, arată propunerile USR pentru această seciune parlamentară.