//Colegii lui Boc şefi în Justiţie

Colegii lui Boc şefi în Justiţie

Atunci când Emil Boc nu este chemat în biroul preşedintelui său, sau când nu se gândeşte, regulamentar, la soţia lui ori la pectoralii Simonei Sensual, când trage de fiare lângă ea, Primul Ministru al României, al doilea dintre cei mai importanţi oameni din stat, se gândeşte la foştii lui colegi de facultate. De la Laura Codruţa Kovesi, Procurorul General al României, trecând prin Crin Bologa, fostul şef al DNA Cluj, şi până la şefi de instanţe şi Parchete, toţi au fost colegi de facultate cu Emil Boc în promoţia ‘91-’95 a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. 

 

Chiar dacă pare greu de crezut, în România există Legea răspunderii ministeriale prin care se poate trage la răspundere un ministru care a luat decizii greşite. Însă, cel puţin Emil Boc nu ar trebui să îşi facă griji în această privinţă pentru că o serie de parchete şi instanţe sunt conduse de foştii lui colegi de clasă. Circa 20 dintre fostii colegi de-ai lui Boc de la Facultatea de Drept sunt judecători şi procurori.  

Unul dindre foştii colegi de facultate de-ai primului ministru este celebrul procuror Marius Foitoş. Împreună cu alţi doi colegi (Iuliu Molcuţ şi Gheorghe Stan) de la Parchetul General, Foitoş l-a “spălat” pe Ion Iliescu de acuzaţiile care i s-au adus vizavi de implicarea lui în crimele care au avut loc la Revoluţia din 1989. Pentru o mare perioadă de timp, cei trei procurori care s-au ocupat de acest caz nu au administrat nici o probă în acest caz.

Tot Marius Foitoş s-a ocupat şi de “spălarea” lui Ludovic Orban, când fostul ministru a fost cercetat pentru comiterea unui accident soldat cu victime. Chiar dacă în rezoluţia lui Foitoş scrie negru pe alb că în decembrie 2007 Orban a lovit o persoană cu maşina, tot el a propus neînceperea urmăririi penale pe numele lui Orban.

„Conducatorul autovehiculului, în persoana numitului Ludovic Orban, a încercat să evite lovirea uneia dintre cele două tinere, care se afla puţin în faţa celeilalte, a intrat în derapaj, după care a acroşat uşor, cu partea stângă a autoturismului, pe numita (…)”, se arată în rechizitoriu. 

Verdictul de NUP emis pe numele lui Orban a fost motivat de fostul coleg al lui Boc prin “a existat o victimă, dar pentru că a avut nevoie de îngrijiri medicale sub zece zile, nu intră sub incidenţa legii penale”.

Acelaşi Foitoş a emis rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Daniel Morar, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, atunci când şeful DNA a fost acuzat că a pus să i se asculte telefoanele lui Corina Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu.

De asemenea, în urmă cu trei ani, vecinii lui Foitoş de pe strada Caraiman din Cluj-Napoca s-au trezit că imobilul familiei Foitoş s-a transformat dintr-o simplă căsuţă într-o clădire cu două etaje. Vecinii procurorului din cadrul Parchetului înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie spun că nu li s-a cerut acordul pentru modificarea construcţiei, aşa cum prevede legea. 

 

Coleg cu Codruţa şi Crin

 

În 2006, Emil Boc era primarul Clujului, iar Traian Băsescu se gândea la propria ascensiune. În acelaşi an, funcţia de Procuror General al României era ocupată de Ilie Botoş, care ave un singur defect: chiar dacă a facăt facultatea la Cluj, nu a fost coleg de bancă cu fostul primar şi actualul prim ministru. Drept pentru care, Botoş nu a mai fost cel mai puternic procuror din ţară, iar în funcţia respectivă a fost “înşurubată” Laura Kovesi, care la acea dată avea vârsta de 33 de ani şi era şeful DIICOT Mediaş. Ea a fost propusă pentru această funcţie de Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei. 

Tot Monica Macovei l-a propus în funcţia de şef al DNA Cluj pe Crin Bologa. Chiar dacă nu mai şef al acestei instituţii, Bologa are un lucru un comun cu Emil Boc. Au împărţit aceeaşi sală de cursuri cu Laura, Procurorul General al României.

O altă colegă cu care poate că Emil Boc a stat în aceeaşi bancă este Claudia Idriceanu, judecător la Curtea de Apel Cluj. Ea s-a remarcat prin faptul că a blocat recalcularea pensiilor militarilor şi poliţistilor, şi a fost cercetată de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru că nu s-a abţinut de la judecarea acestei cauze, ţinând cont de faptul că soţul ei este poliţist pensionat. Cu toate acestea, inspectorii CSM nu au găsit că Idriceanu ar fi săvârşit vreo neregulă.

 

Boc – ministrul “săritor”

Conform foştilor colegi de facultate, actualul premier era un student “respectuos” şi “săritor”, şi nu prea mergea la sindrofiile studenţesti. Unul dintre fostii colegi de facultate ai premierului a acceptat cu greu să povestească despre studentul Boc şi a insistat să i se păstreze anonimatul. 

“A trecut foarte mult timp de-atunci, vă daţi seama. Domnul Emil Boc nu ţin minte să fi făcut ceva ieşit din comun. Era o persoană studioasă, foarte respectuos cu profesorii şi sărito. Nu ţin minte să fi excelat în ceva, dar oricum îşi vedea de treabă. De petreceri nu prea mai ţin minte dacă venea cu noi, dar din câte îmi amintesc, era destul de retras. Nu mai ţin minte dacă prefera să stea în bancă cu cineva anume, oricum ne înţelegeam bine cu toţii şi, după vedeţi, a fost o generaţie din care au ieşit multe personalităţi”, spune fostul coleg al lui Boc.

 

 

Colegii lui Boc care anchetează şi judecă  

Delia Adomnicăi – procuror şef DIICOT Maramureş 

Ionela Aruncuţeanu – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud

Liliana Bageag – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunal Maramureş

Rica Bedecean – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda

Răzvan Boriceanu – avocat la Baroul Braşov

Daniela Cătună – vicepreşedinte al Judecătoriei Cluj-Napoca

Alexandra Delia Culcea – avocat în cadrul Baroului Alba

Violina Draia – judecător la Secţia Penală a Tribunalului Hunedoara. 

Camelia Cornelia Duma – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad

Cristina Gabriela Frenţiu – preşedinte la Judecătoria Bistriţa

Ramona Ioţcovici – preşedintele secţiei comerciale şi de contencios administrativ al Tribunalului Timiş

Ioan Florin Streteanu – candidat la Consiliul Superior al Magistraturii 

Monica Wawak – judecător la Judecătoria Cluj-Napoca

Emilia Paven – avocat în Baroul Cluj-Napoca

Nicu Eugen Iluţ – avocat în Zalău

 

 

Laura Kövesi este fiica procurorului Ioan Lascu, care deţine din 1980 şi până în prezent funcţia de şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaş.

A absolvit învăţământul preuniversitar la Mediaş, unde a evoluat ca baschetbalistă la Club Sportiv Şcolar Mediaş. De acolo a fost selecţionată în echipa naţională de baschet feminin-cadete a României, cu care a câştigat în 1989 la Timişoara titlul de vicecampioană europeană. Între 19911995 a urmat cursurile Facultăţii de Drept în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Între 15 septembrie 1995 1 mai 1999 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. În 2 octombrie 2006 l-a înlocuit pe Ilie Botoş la conducerea Parchetului de pe lângă ÎCCJ.