//Cine sunt parlamentarii din Transilvania care cer mărirea cotelor de vânătoare

Cine sunt parlamentarii din Transilvania care cer mărirea cotelor de vânătoare

Mai mulți parlamentari din Transilvania se numărăr printre promotorii unei schimbări legislative prin care se vor schimba cotele de vânătoare ale păsărilor sălbatice. Legea este contestata la Curtea Constitutională după cum era de așteptat, printre cei 25 de deputati si senatori semnatari se afla si vanatori. ,,O mai larga libertate a asociatiilor de vanatori nu poate fi distructiva”, e de parere Ion Iordache, unul dintre senatorii PNL semnatari.

Legea initiata de UDMR, PSD, PNL si grupul parlamentar al minoritatilor aduce doua modificari importante: schimba cotele de vanatoare a pasarilor migratoare si reduce perioada de pregatire a viitorilor vanatori de la un an la sase luni.

Sistemul nou de vanatoare stabileste un numar maxim de pasari pe care un vanator le poate impusca zilnic, in fiecare sezon de vanatoare. Cu cotele zilnice, numarul anual de pasari recoltate creste, la unele specii, chiar si de 22 de ori.

Libertatea a aratat intr-un alt articol argumentele aduse de Societatea Ornitologica Romana impotriva noii legi a vanatorii.&

Modificarile noi nu prevad, totodata, numarul-limita de vanatori dintr-un sezon sau de pe un fond de vanatoare.

Cine sunt semnatarii proiectului legislativ?

Gheorghe Nacov (minoritati)

Gheorghe Nacov, deputat, Uniunea Bulgara din Banat. Foto: pagina sa de Facebook

Principalul initiator este Gheorghe Nacov, de la Uniunea Bulgara din Banat. Absolvent de Drept la Sofia, Nacov a fost primar al comunei Dudestii Vechi, judetul Timis, timp de trei mandate, pana in 2016.

In primavara ultimului an petrecut pe scaunul din fruntea primariei timisene, presa locala scria despre nemultumirile oamenilor din comuna, care se plangeau ca, desi nu au drumuri asfaltate aproape nicaieri in localitate, au instalatie nocturna pentru stadionul de fotbal. Instalatia a costat peste 140.000 de euro, bani de la bugetul local, potrivit publicatiei Renasterea Banateana.

Pe retelele sociale, Nacov se declara ,,mandru vanator” si posteaza fotografii de la partide, cu pusca in mana, langa cerbi impuscati, ori cu mistreti sau iepuri.

,,Arthur nu mai este urs, l-au transformat in ciocarlie”, scria Gheorghe Nacov pe pagina sa de Facebook in vara, cand proiectul de modificare a Legii vanatorii a fost depus la Senat, ca raspuns la criticile aduse de ONG-urile de mediu la initiativa parlamentara.

El insusi vanator, Gheorghe Nacov e de parere ca prin modificarea legii si schimbarea cotelor pentru pasarile migratoare, in sfarsit vanatorul ,,isi va putea face treaba”.

Contactat de Libertatea, deputatul afirma ca vanatorul este ,,unicul protector al faunei” si are rolul de a asigura un echilibru in natura.&

,,Stiu ca exista o problema a societatii la modul cum e privita vanatoarea. Dar este benefica pentru ca regleaza unele lucruri pe care tot oamenii le-au dereglat”, spune el, dand exemplu oprirea raspandirii pestei porcine prin vanarea mistretilor, ori a gripei aviare, prin impuscarea pasarilor.

,,Parca prevad ca vom fi din nou chemati la arme cand va fi vorba de combaterea gripei aviare, care va secera si vietile speciilor protejate. Boala nu alege”, adauga el.

Nacov atrage atentia ca lipsa vanatorilor pe teren, asa cum s-a intamplat in ultimele doua sezoane, cand vanatoarea la pasari a fost blocata de contestarea ordinelor de ministru prin care erau stabilite cotele, da nastere braconajului.

,,Iar braconierii ucid si specii neprotejate, si specii protejate”, puncteaza deputatul.

Zacharie Benedek, UDMR

In varsta de 54 de ani, Zacharie Benedek este de profesie inginer constructor si a obtinut, in 2020, un mandat de deputat pe listele UDMR. Are un master in Siguranta si Sanatatea Muncii la Sibiu si, conform declaratiei sale de avere, detine o statie de beton din acelasi oras.

In decembrie anul trecut, Benedek anunta ca a inclus in programul de guvernare doua proiecte de infrastructura: unul se refera la autostrazi, celalalt, la centuri ocolitoare pentru toate municipiile din Romania. Ambele ,,ar trebui” sa fie gata pana in 2010, potrivit publicatiei locale Covasna media.

Petru Farago, UDMR

Aflat la al treilea mandat de deputat UDMR, Petru Farago a semnat din 2020 pana acum 21 de initiative legislative, patru dintre ele devenite legi. Este inginer electromecanic si a fost consilier judetean in Consiliul Judetean Arad.

In 2017, a votat impotriva organizarii referendumului pentru redefinirea familiei in Constitutie. In vara anului trecut, odata cu dezbaterile pe legea introducerii educatiei sexuale in scoli, Petru Farago s-a declarat de acord cu ,,educatia sanitara, care trebuie sa contina si educatie sexuala cel putin cateva ore pe an”, potrivit publicatiei locale Aradon.

Despre modificarea cotelor de vanatoare la pasari, Farago spune ca nu reprezinta un pericol.

,,Ceea ce am sustinut eu se bazeaza pe spusele specialistilor, care afirma ca vanarea nu ar reprezenta un pericol pentru populatia de pasari, care oricum sunt vanate in alte tari”, a declarat Farago, pentru Libertatea.

Karoly Gal, UDMR

Karoly Gal, deputat UDMR. Foto: pagina lui de Facebook

Este membru UDMR din 2006 si a fost consilier local in orasul Barolt, jud. Covasna, si consilier judetean al CJ Covasna. A lucrat timp de sapte ani la Societatea Nationala a Carbunelui SA Ploiesti, potrivit CV-ului sau de pe site-ul Camerei Deputatilor.

Karoly Gal se afla, alaturi de Zacharie Benedek, printre cei sapte deputati care au initiat un proiect de lege anti-LGBT, pentru ,,protejarea copiilor” si impotriva difuzarii continutului privind ,,devierea de la sexul stabilit la nastere” si a homosexualitatii, similar cu cel adoptat de Viktor Orban in Ungaria, potrivit G4Media.

Lorand-Balint Magyar, UDMR

Este la al doilea mandat de deputat. In 2020, s-a aflat printre semnatarii unei initiative legislative controversate, prin care parlamentarii doreau sa dea animalele aflate in ,,surplus” in gradinile zoologice la vanatoare, la circ sau la sacrificare. Deputatii si senatorii au dezbatut proiectul de lege fara consultarea gradinilor zoologice, scria Pressone in primavara lui 2021. Proiectul nu a mai trecut.

Leonard Azamfirei, PSD

Este rectorul Universitatii de Medicina de la Targu Mures si este medic primar anestezie terapie intensiva. Azamfirei a fost in mijlocul unui conflict cu comunitatea maghiara din Targu Mures pentru ca a refuzat de mai multe ori sa infiinteze, in cadrul UMF, o facultate separata de medicina cu predare in limba maghiara, potrivit Edupedu.

,,A fost o decizie politica, pentru ca partidul a sustinut asta si am mers pe decizia luata de colegii mei. Dar dincolo de asta, trebuie sa tinem cont ca trebuie sa protejam si habitatul pasarilor, dar si pe al oamenilor”, a spus Azamfirei pentru ziar.

Florian Bodog, PSD

Florian Bodog, senator PSD si fost ministru al sanatatii. Foto: Hepta

Senator si fost ministru al sanatatii in Guvernul Grindeanu si Tudose, Florian Bodog a fost recent trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu. El este acuzat de procurori ca si-a ajutat consiliera sa incaseze salariul timp de un an fara ca aceasta sa treaca pe la serviciu, potrivit G4Media.

In 2017, Pressone scria ca si-a plagiat doua treimi din teza de doctorat, iar Universitatea de Vest din Timisoara a cerut anularea diplomei de doctor.

Nicusor Cionoiu, PSD

Este la primul mandat de senator de Calarasi si a semnat pana acum 18 initiative legislative. Vara trecuta a fost surprins, intr-o inregistrare video, cum il ameninta pe seful Politiei Calarasi. ,,Tu esti smecher de drumuri, o sa vezi ce o sa patesti. O sa fii o poveste”, i-a spus Cionoiu sefului politiei, potrivit Antena 3.

Marius Humelnicu, PSD

Senator PSD, Marius Humelnicu a fost propus de partid ministru al economiei, profil pe care l-a refuzat, insa. A fost fotbalist profesionist pana la 30 de ani si a jucat la Otelu Galati. A fost si viceprimar si city manager al judetului Galati.

Calin Gheorghe Maties, PSD

Este senator PSD si presedinte al Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania. Toamna trecuta, a intrat in Parlament cu o sapa de fier, potrivit G4Media, aluzie la adresa presedintelui Klaus Iohannis, care a jucat golf la Pianu de Jos, jud. Alba. In Parlament, este interzis accesul cu arme albe.

In iunie, tot anul trecut, Maties a comentat pe Facebook cererea de reexaminare a legii care poate scoate educatia sexuala din scoli. ,,Vrea ca in scoli copiilor sa se predea de fragezi practica masturbarii”, a scris el.

Ioan Cristian Chirtes, PNL

Senator PNL si presedinte al Comisiei SRI din Parlament, Ioan Cristian Chirtes a fost citat ca martor intr-un dosar DNA legat de retrocedari de padure si recent a fost implicat in scandalul numirilor la Apele Romane. Trei angajati de la cabinetul sau si ale altor doi colegi de partid au fost detasati la aceasta institutie, potrivit G4Media.

Ion Iordache, PNL

Ion Iordache, senator PNL. Foto din pagina lui de Facebook

Senatorul are o avere de 11 milioane de metri patrati de terenuri si cladiri obtinute in urma mai multor contracte si afaceri cu institutii ale statului roman. Iordache detine 15% din suprafata orasului Turceni si suprafete din padurile din jurul Turceniului, judetul Gorj, potrivit Antena 3.

Liberalul a fost numit ,,senatorul mistretilor” pentru ca detine cel mai mare complex de vanatoare din Oltenia, la Turceni.

,,Consider ca trebuie sa lasam asociatiile de vanatoare, ei sunt profesionistii care se ocupa de gestionarea eficienta a animalelor salbatice, sa-si faca treaba”, a declarat Ion Iordache pentru Libertatea.

Cunosc ce inseamna asta si consider ca daca le-am lasa vanatorilor o libertate mai mare, ar gestiona mai eficient vanatoarea pentru sanatatea populatiilor de animale si densitatea lor. O mai larga libertate a asociatiilor de vanatori nu poate fi distructiva.&Ion Iordache, senator PNL:

El a spus ca este ,,exclus” ca noul sistem de cote sa duca la extinctia unor specii de pasari pentru ca ,,vanatorul nu poate vana cat vrea el”. Senatorul a explicat ca administratorul fondului de vanatoare poate sa refuze unui vanator cererea, ori sa-i acorde o cota mai mica decat maximul, daca el considera ca exista un numar insuficient de exemplare de pasari poposite pe fond.

,,Nu are nimeni interes sa le extermine, nu face nimeni imprudenta asta, pentru ca daca acum ai prea putine pasari, anul viitor vei avea prea putini pui. Si nu este eficient pentru nimeni”, spune Iordache, potrivit libertatea.ro.

Laszlo-Oedoen Fejer, UDMR

Este la al treilea mandat de parlamentar, ales pe listele UDMR Covasna. In 2020, Fejer cerea Ministerului Mediului sa acorde o ,,derogare preventiva” pentru impuscarea a 520 de ursi, pe motiv ca acestia s-au inmultit foarte mult, potrivit Digi24.

Au mai semnat initiativa Szabo Oedoen (UDMR), Csaba Konczei (UDMR), Laszlo-Zsolt Ladanyi (UDMR), Titus Corlatean (PSD), Ionel-Danut Cristescu (PSD), Ion Prioteasa (PSD), Danut Bica (PNL), Iulian Bica (PNL), Sorin Bumb (PNL), Nicolae Neagu (PNL), Cristian-Augustin Niculescu-Targalas (PNL) si Vasilica Poteca (PNL).