//Un român a realizat o filmare spectaculoasă cu eclipsa de soare VIDEO

Un român a realizat o filmare spectaculoasă cu eclipsa de soare VIDEO

Fotograful român Cătălin Beldea a realizat o filmare spectaculoasă cu o eclipsă de soare cu o cameră video instalată pe una din ieșirile de urgență a unui avion cu care a zburat deasupra Antarcticii.

El a surprins, din zborul avionului, de la 12.200 de metri, toată eclipsa, de la primele momente în care Luna acoperă Soarele. Pe covorul de nori de vede cum se deplasează conul de umbră din dreptul Soarelui, cât și umbra creată de acesta sub avion. 

Cum umbra eclipsei nu a trecut deasupra niciunui teritoriu locuit, Cătălin Beldea spune că o inventariere a tuturor expedițiilor arată că s-a aflat printre cele doar 350 de persoane din lume care au reușit să vadă fenomenul de pe 4 martie 2021. 

„Pentru că umbra nu a trecut peste niciun teritoriu locuit, doar 3.000 de oameni s-au aventurat să o vadă, unii pe mare, în Oceanul Antarctic, alții chiar pe continentul Antarctica, iar noi, în cele două avioane de care v-am tot povestit. Doar aproximativ 350 de persoane au avut succes și au reușit să vadă eclipsa totală de Soare din 4 decembrie 2021: pe mare, numai o singură croazieră (din 11) a avut succes, pe uscat, expediția de la baza Union Glacier a fost încununată de succes și desigur avioanele noastre, care au reușit o intercepție aproape perfectă, de la peste 12.000 de metri altitudine”, a declarat Cătălin Beldea.  El este organizator al festivalului de astronomie Astroshow, editor de astronomie la revista Știință și Tehnică, astrofotograf, vânător de eclipse și antreprenor. Publică pe blogul personal fotografii din expedițiile pe care le-a realizat în lume, în căutarea eclipselor totale.