În partea de vest a Bazinului Hațeg, paleontologul ungar Gabor Botfalvai a redescoperit un sit unic al dinozaurilor, a anunţat Muzeul Naţional de Istorie al Ungariei, relatează agenţia MTI.
Fragmente de oase fosilizate descoperite în partea de vest a Bazinului Haţeg oferă o reprezentare unică a perioadei cretacice târzii care a precedat extincţia bruscă în masă a dinozaurilor, potrivit muzeului ungar. De asemenea, situl a fost cartografiat prima dată imediat înaintea Primului Război Mondial de către geologul ungar Ottokar Kadic, care a adunat o colecţie foarte bogată de fosile de dinozauri şi alte reptile, inclusiv Magyarosaurus dacus, prima specie de dinozaur pentru care se face referire la teritoriul ungar.
După război, în urma Tratatului de pace de la Trianon, zona a fost cedată României şi lucrările de explorare au fost sistate, fiind pierdute chiar şi puţinele informaţii despre locaţia exactă a sitului, menţionează muzeul ungar.Însă recent a fost găsită harta folosită la acea vreme de Ottokar Kadic, ceea ce a permis echipei de cercetători să identifice exact situl. Acolo această echipă a petrecut mai multe săptămâni, colectând peste o sută de fosile de vertebrate, inclusiv coloana vertebrală întreagă a unui dinozaur sauropod şi fragmente de oase de crocodili şi broaşte ţestoase.
O descriere detaliată a descoperirilor unice a fost publicată în revista ştiinţifică Cretaceous Research.
Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume datorită taliei și localizării arealului lor de viață, atractivitatea lor fiind sporită prin faptul că aici a fost scos la lumină un craniu de crocodil conservat integral, multe cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, dar și oase ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare din era mezozoică, necunoscută până acum (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Toate datând de circa 80 de milioane de ani. Fosilele datează din Mezozoic, ultima etapă a Cretacicului, cea în care dinozaurii stăpâneau pământul și se aflau în expansiune maximă şi al cărei final a consemnat atât de misterioasa lor dispariţie.
Cel mai mare reprezentant al saurienilor descoperit în Hațeg a fost botezat “Maghiarosaurus dacus” și putea ajunge până la 10 metri lungime deși la nivel mondial este considerat unul dintre cei mai mici dinozauri. Dar descoperirile nu se opresc aici. Au fost găsite și urme ale Teropozilor care trăiau în cârduri, ori ale crocodililor cretacici uriași.