//UE se pregătește să interzică fosele septice în România, statul vrea să bage banii în ele

UE se pregătește să interzică fosele septice în România, statul vrea să bage banii în ele

Printr-un ordin al UE, care va trebui adoptat și pus în practică de Ministerul Mediului, fosele septice din România ar putea fi interzise. Potrivit datelor, motivul constă în distrugerea apei freatice. Acest lucru, provocat și de scurgerile și infiltrațiile de deșeuri din fosele septice, s-ar putea întâmpla într-un termen de 50 de ani. Pe de altă parte, liberalii au o propunere legislativă prin care se va modifica programul de construire a rețelei de canalizare în mediul rural prin realizarea de fose septice care să fie alocate la câte 20-30 de gospodării. Banii pentru aceste fose sunt așteptați din partea Uniunii Europene.

Conform angajamentelor stipulate în PNRR, România trebuie să își mărească gradul de conectare la rețelele de canalizare centralizată și să reducă soluțiile individuale, printre care se află și fosele septice.

Prin urmare, ministrul Mediului dorește ca fosele septice să devină treptat o soluție la care majoritatea românilor să renunțe. În acest sens, Tanczos Barna s-a referit la localitățile din jurul Bucureștiului.

Conform spuselor ministrului Mediului, multe dintre acestea au fose septice care au reprezintă o amenințare pentru pânza freatică și pentru sol. Există informații despre numeroase cartiere noi din jurul Capitalei în care nu sunt respectate regulile de mediu cu privire la apa menajeră.

Aici s-a ajuns din cauza faptului că multe construcții noi au fose septice. Cei care au ridicat casele și blocurile au apelat la această soluție pentru că în momentul obținerii autorizațiilor nu exista rețea centralizată de apă și canal în acele zone.

Ministrul Mediului vrea schimbarea legislației

Prin urmare, Tanczos Barna susține că legislația pentru construcțiile noi ar trebui schimbată. El își dorește ca autorizațiile să fie eliberate doar dacă atât constructorii, cât și autoritățile locale ajung la un acord în pentru racordarea la canalizare.

„Sunt cartiere întregi în jurul Bucureștiului în care nu știm ce fac cu apa menajeră. Este foarte greu să urmărim dacă o fosă septică construită în urmă cu 10 ani este în regulă din punctul de vedere al normelor de mediu.

Chiar și așa, prin supraaglomerare, chiar dacă acum se realizează controlul apelor reziduale, pe termen lung, de 50-100 de ani este clar că pânza freatică și solul vor fi afectate.

Și Uniunea Europeană (UE), prin angajamntele din PNRR, ne cere să mărim gradul de conectare la rețelele de canalizare centralizată și să reducem soluțiile individuale”, a declarat ministrul Mediului la Realitatea Plus.

Planurile guvernanților sunt clare. Finalul va fi interesant

Altfel, amintim că în urmă cu două luni, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunța un obiectiv major. În prim-plan apărea dezvoltarea armonioasă dintre regiunile României, recuperarea decalajelor de dezvoltare între judeţe şi creşterea calităţii serviciilor publice la care să aibă acces cetăţenii.

Potrivit documentului, prin fondurile structurale europene pentru dezvoltare regională, este prevăzută susţinerea unor proiecte care generează valoare adăugată, prosperitate şi o creştere a calităţii vieţii în comunităţile în care vor fi implementate.

Conform programului, urmează să se construiască 200 de microstaţii de tratare, fose septice şi sisteme de alimentare cu apă. Ele vor deservi toate categoriile de utilizatori.

Liberalii și USR-PLUS așteaptă bani de la UE pentru fose septice

Pe de altă parte, liberalii au un proiect legislativ prin care vor să înlocuiască rețelele de canalizare din mediul rural cu fose septice.

Florin Roman

”În mediul rural tot mai puțină lume se racordează la rețeaua de canalizare din cauza prețurilor mari la branșamente. Există o discuție la nivelul PNL pentru o subdiviziune pe fose septice a programului de introducere a canalizării. În zonele rurale unde populația scade, prețul foselor e mult mai rezonabil. Gândiți-vă că o canalizare costă circa 15-20 miliarde lei vechi, gradul de branșare la rețea e între 30-40% la canalizare, pentru că oamenii refuză din cauza costurilor”, a declarat deputatul PNL Florin Roman.

El a spus că că fosele septice ar trebui să fie amenajate pe grupuri de 20-30 zeci de proprietăți, mai ales în zonele de munte. ”O asemenea fosă ar fi 50.000 de euro”, a explicat Roman.

Aproximativ 80% din locuinţele din mediul rural nu sunt conectate la reţeaua de canalizare.