//Telekom investigată de Consiliul Concurenței

Telekom investigată de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței din România face o investigație la compania Telekom pentru un posibil abuz de poziție dominantă.

Pentru a obține autorizație de construire e nevoie de aprobări de la administratorii sau furnizorii de utilități urbane (avize de amplasament). Aceste avize, enumerate în certificatul de urbanism, sunt necesare pentru a stabili dacă această construcție propusă nu creează dificultăți în funcționarea rețelelor edilitare din zonă, iar operatorii le emit contra cost.

CCR deţine indicii că, fără a avea o justificare economică, TRC a impus, în 2019, un tarif mult mai mare comparativ cu anul anterior pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării construcției. Instituția a efectuat inspecții inopinate la sediul companiei, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație.

“Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a autorității de concurență în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a legii concurenţei. În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri”, avertizează CCR.