//Organizatorii Untold vând bilete chiar dacă sunt sanse mari ca festivalul să nu se țină

Organizatorii Untold vând bilete chiar dacă sunt sanse mari ca festivalul să nu se țină

Organizatorii Untold anunță că au scos la vânzare bilete și abonamente pentru festivalul din acest an, chiar dacă sunt mari șansele ca evenimentul să nu se țină. Mai mult, Raed Arafat a atras atenția asupra faptului că anul acesta nu va fi permis un număr de zeci de mii sau de sute de mii de oameni împreună.

„S-a suparat pe mine cineva ca am zis, atentie ca nu e sigur ca veti putea organiza concerte cu zeci de mii de oameni si imediat a iesit unul sa comenteze de la Cluj ca Arafat nu se pricepe la industrie, ma pricep mai mult la medicina, asa este, e adevarat. Au inceput sa anunte de vanzare de bilete, noi nici nu stim cum o sa fie la vara si o sa ajungem la faza in care din nou o sa iasa discutii, scandal, cine ii despagubeste pe cei care au cumparat biletele, cine o sa faca asta…(…) Ei trebuie sa anunte oamenii ca e pe riscul lor. Nimeni nu poate sa dea un raspuns concret acum si raspunsul o sa fie cum evoluam. Noi nu stim cum evoluam, s-ar putea sa ne trezim cu o crestere si cu un varf nou, nu stie nimeni. Riscul se asuma. Noi trebuia sa fim corecti si sa spunem atentie si asta este. (…) La festivaluri mari daca vinzi 10, 20, 50, 100 de mii de bilete si ne trezim ca nu putem sa organizam festivalul cu 300 de mii de oameni in cateva zile”, a afirmat Arafat.

Pe de altă parte, Adrian Chereji, directorul de comunicare al Untold a declarat că el se arată încrezător!

Personal, ma ingrijoreaza declaratia dlui Arafat, de aseara de la Digi24, din emisiunea lui Claudiu Pandaru, deoarece ma intreb daca dumnealui chiar intelege cum functioneaza sectorul cultural si industria de evenimente, cum este afectat intregul lant valoric al industriei si care sunt efectele economice ale inca unui an de pauza, daca nici macar nu se incearca gasirea unor solutii pentru restartarea acestei industrii.

Prin reluarea evenimentelor nu se doreste imbogatirea organizatorilor, ci se doreste reluarea unei activitati economice care implica zeci de mii de oameni, de la organizatori la artisti, la tehnicieni, la transportatori, la spatii de evenimente etc, majoritatea oameni care NU AU AVUT ACTIVITATE DE 1 AN! Acei zeci de mii de lucratori din industrie inseamna sute de mii de suflete care traiesc din aceasta industrie, fiindca aici nu vorbim doar de impact direct asupra unui individ, ci vorbim de impact indirect la nivel de familie. Daca nu vom avea activitate inca 1 an, de unde isi vor plati aceste familii ratele la banca, de unde vor avea bani sa isi asigure cele necesare? Ok, intelegem prioritizarea sanatatii, siguranta trebuie sa primeze, nimic mai normal! Am fost tot timpul un partener al autoritatilor, am respectat si am indrumat oamenii sa respecte toata masurile in toata aceasta perioda.

Am fost si suntem de buna credinta! Dar in acelasi timp nici nu mi se pare normal ca dumnealui sa nu arate nici un interes in exercitiul de a gandi un plan de masuri care sa ne permita repornirea in vara acestui an! Macar sa incercam acest exercitiu! Suntem in aceeasi situatie de 11 luni! Nu avem voie sa ne desfasuram activitatea, dar si mai trist chiar nu exista nici o evolutie in gasirea unor solutii pentru restartarea sectorului cultural?!? In plus, ca si cum nu ar fi suficienta situatia asa cum e ea, mai suntem si mustruluiti sa nu care cumva sa mai cerem ajutor Statului.

Deci Statul ne interzice sa avem activitate de imediat 1 an (repet, inteleg contextul), Statul sa nu ne arate nici un fel de interes pentru gasirea solutiilor de reluare a activitatii (efectiv nu inteleg de ce, cand in alte tari s-a avansat pe zona asta), iar cei din industria de evenimente, artisti, tehnicieni etc, sa nici nu fie despagubiti in nici un fel. Asta inteleg eu din cele zise de dl secretar de stat. In acest context, o singura intrebare pentru dl Arafat: daca se arata inca 1 an greu si nu aveti nici o solutie sa ne ajutati sa muncim, nici nu vreti sa ne stiti ca asistati social, noi, zecile de mii de oameni din industrie, din ce am putea sa traim?

Poate ca e momentul potrivit ca Statul sa se focuseze si mai mult in rezolvarea solicitarii facute de sectorul cultural, de a introduce si operatorii culturali in Schema de Stat Horeca, o schema compensatorie si eficienta, daca tot are Dl Arafat o predictie pentru acest an.

PS: lasand la o parte declaratia la ceas de seara, eu raman la fel de increzator cu privire la ceea ce ne poate aduce aceasta vara. Timpul este inca de partea noastra, iar cu un plan de masuri gandit din timp, ne-am putea bucura de evenimente sigure chiar si in conditiile actuale! Important sa existe interes din partea tuturor!“, este mesajul transmis de Adrian Chereji.