Polițistul britanic Bernie Gravett, care a lucrat la Cazul Țăndărei (trafic de minori, n.red.) este acuzat de pornografie infantilă, transmite The Scottish Sun. Reamintim că în Dosarul Țăndărei, anul trecut Curtea de Apel Mureș a dispus achitarea tuturor celor 25 de inculpați pe motiv că la dosar nu există probe concludente.
Bernard Gravett, un expert în combaterea traficului de ființe umane, ar fi deținut 193 de imagini indecente pe care le-a realizat în perioada 2011 – 2017, potrivit Oxford Mail. Fostul polițist, pensionat și devenit între timp consultant pe chestiuni de trafic de persoane, urmează să compară în fața unui judecător în decembrie, fiind eliberat pe cauțiune de procurori.
În decembrie anul trecut, Bernie Gravett se declara șocat de achitarea inculpaților din dosarul Țăndărei. Într-o declarație pentru G4Media.ro, el spunea atunci că ””La auzul acestei vești triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de copiii care au fost tratați și exploatați, cât și față de viitoarele victime. Gruparea din Țăndărei devine și mai puternică cu această decizie atroce a Curții. Este o zi tristă pentru justiția din România”. Mai mult, el cerea Eurojust să ia măsuri privind capacitatea statelor membre UE de a lupta cu crima organizată.
Cum a ajuns polițistul Bernie Gravett să se ocupe de cazul Țăndărei. În vara lui 2004, inspectorul şef Bernie Gravett şi inspectorul Colin Carswell de la Poliţia din Westminster s-au lovit de o nouă provocare. Copilaşi din România cerşeau pe străzile din centrul Londrei sau furau din magazine şi buzunare. Copii de 6 ani se strecurau în cafenele şi şuteau poşete sau telefoane mobile. Ofiţerii de poliţie au făcut investigaţii şi au descoperit că nu era vorba de furturi accidentale. Copiii aveau în spate o reţea care îi adusese special în Marea Britanie pentru aşa ceva. Fuseseră aduşi ilegal, ascunşi în maşini sau tiruri. Mai mult, copiii romi erau mutaţi dintr-un oraş în altul ca să cerşească şi să fure. Investigaţiile poliţiei metropolitane au arătat că reţeaua de hoţi şi cerşetori provenea din România şi era de etnie romă. Cei mai mulţi erau din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, de lângă Slobozia.
În aprilie 2007, inspectorii Bernie Gravett şi Colin Carswell au fost trimişi în România. Aşa a fost înfiinţată, în baza unei directive europene din 2000, prima echipă mixtă de investigație româno-britanică (Joint Investigation Team – JIT) într-un caz de trafic de persoane. A fost numită din nou operaţiunea ”Golf”. Poliţiştii britanici au lucrat cu colegii lor români şi procurorii DIICOT, atât pe pământ britanic, cât şi românesc. Colaborarea a dat roade în UK. 120 de traficanţi, dintre care 87 de membri ai reţelei Ţăndărei, au fost condamnaţi în Anglia. A fost pentru prima dată când s-a pronunţat la Londra o condamnare pentru traficarea unor copii în Regat. În plus, echipa mixtă a trimis în România probe privind traficarea de către reţeaua din Ţăndărei a 168 de copii.
Operaţiunea Europa, descinderi la Ţăndărei. Pe 8 aprilie 2010, procurorii DIICOT şi 28 de poliţişti britanici au năvălit peste romii din Ţăndărei. Au fost puse în aplicare 34 de mandate de percheziţie şi au fost arestate 18 persoane pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Au fost confiscate miltraliere AKM, 12 puşti de vânătoare, 6 pistoale, bani, maşini, cai şi 10 kilograme de aur în valoare de jumătate de milion de euro. Pe 29 iulie 2010, 26 de membri ai reţelei din România au fost trimişi în judecată pentru traficarea în UK a 181 de copii.