//Ministerul Educației: 344 școli în ”scenariul roșu”

Ministerul Educației: 344 școli în ”scenariul roșu”

Potrivit unui anunț făcut de Ministerul Educației, aproape 350 de școli ar putea fi închise din cauza creșterii riscului de îmbolnăvire cu coronavirus.

Potrivit anunțului oficial făcut Minister, în momentul față 12.474 de unități de învățământ funcționează în Scenariul 1, 4.838 de unități de învățământ în Scenariul 2 și 344 de unități de învățământ în Scenariul 3. Cel de-al treilea scenariu presupune închiderea școlilor, elevii făcând cursurile online.

Scenariul 1 presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară, iar scenariul 2 presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Dintre cele 344 de unități care funcționează în scenariul 3, 168 de unități de învățământ figurează din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 176 unități de învățământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Hotărârile privind scenariul de funcționare pe parcursul anului școlar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.