//Marga, fostul rector UBB, ține cursuri de moașe

Marga, fostul rector UBB, ține cursuri de moașe

Fostul rector al UBB, Andrei Marga, s-a apucat, împreună cu un fost ofițer SRI, să țină cursuri femeilor înscrise la Universitatea din Târgu Jiu la cursurile de moașe. alături de Marga, moașele își mai iau notițe și de la colonelul Cătălin Peptan, fost șef al SRI Gorj, Timiș și Iași.

Tot pentru studenții de la specializarea Moașe din cadrul UCB Târgu Jiu a predat și fostul ministru al Învățământului, Andrei Marga. Acesta i-a învățat despre Etică și deontologie, disciplină ce nu era prevăzută în planul de învățământ.

Profesoara de fizică preda igienă

Conform Raportului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior ( A.R.A.C.I.S), mai multe cadre didactice predau materii în domenii pentru care nu au pregătire de specialitate necesară.

,,Unele cadre au activități didactice (cursuri, lucrări practice,  seminarii) în domenii pentru care nu au pregătire de specialitate necesară:

  • lector Guță Natalia, specialist de medicină internă, gastroenterologie, are activități didactice la  disciplinele: Îngrijirea si supravegherea nou-nascutului, Analgezie, Anestezie și  resuscitare, Nutriție și dietetică la nou născuți și sugari, Oncologie ginecologică, Urologie, Pediatrie, Puericultură, Farmacologie Clinică”;
  • Dr. Șarapatin Grigore – medic de familie, are activități de predare la disciplinele Obstetrică patologică, Imunologie;
  • Dr. Țîstea-Marcoci Oana – Diana – specialist psihiatrie, predă la  disciplinele Farmacologie clinică, acteriologie, Virusologie, Parazitologie;
  • dr. Neață  Gheorghe, specialist Chirurgie generală, are activități didactice la disciplina  Morfopatologie; î
  • ica Badea Delia, profesor de fizică – chimie, predă Igienă” .(Sursa: Raport A.R.A.C.I.S.)

Nicio alta universitate din țară, acolo unde au astfel de specializări, nu au în planul de învățământ disciplinele regăsite la Universitatea din Târgu Jiu.

Pentru a verifica dacă situația de la Universitatea din Târgu Jiu este una izolată, am cercetat planul de învățământ al Facultății de Moașe din cadrul UMF „Carol Davila” București, dar și alte centre universitare din țară. Nicăieri nu există situație ca cea întâlnită la Târgu Jiu.

Fabrică de conferențiari

Încă din anul 2015, când conducerea UCB Târgu Jiu a hotărât înființarea acestei specializări în cadrul universității, nu s-au gândit la viitorii studenți sau la oportunitatea unei astfel de specializari în Gorj, ci mai degrabă  scopul principal a fost de a oferi sinecuri unor personaje gen Andrei Marga, un abonat la banii Universității din Targu Jiu, sau fostul șef SRI.

Cei mai câștigați din acest joc sunt cadrele care predau discipline pentru care nu sunt specializati și încasează sume consistente din salarii, dar și medicii din Târgu-Jiu care au dat năvala pentru a obține titlul de doctori conferențiari. Mulți dintre acești medici din Târgu Jiu chiar s-au grăbit să-și afișeze titlul de conferențiari cu litere mari în fața cabinetelor.

Sursele noastre ne-au relatat că medicii sunt dispuși să plătească până la 100.000 euro pentru un astfel de titlu.

ARACIS nu a mai autorizat  funcționarea programului de studii de licență Moașe

Propunerea Comisiei de experţi permanenţi de specialitate – Științe Medicale, adoptată în şedinţa din data de 26.10.2020, a fost ,,neautorizarea funcționării provizorii,, pentru programul  de studii universitare de licenţă MOASE, pentru forma de învăţământ cu frecvență, cu 240 de  credite și cu o capacitate de școlarizare în primul an de studiu de 30 de studenţi.

Programul de studii universitare de licenţă MOASE nu satisface cerinţele normative obligatorii, standardele şi indicatorii de performanţă şi standardele specifice.” (sursa: Raport ARACIS)

În anul 2015, Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu  Jiu a solicitat autorizarea de funcţionare provizorie pentru programul de studii universitare de  licenţă MOASE din cadrul Facultăţii de Stiinte Medicale și Comportamentale.

Din anul 2015 până în decembrie 2020, specializarea Moașe a funcționat din autorizație provizorie în autorizație provizorie. Trei ani la rând, ARACIS a transmis recomandări conducerii universității în vederea remedierii problemelor, însă, conducerea nu a luat nicio măsură pentru a obține cel puțin autorizarea provizorie, pentru a putea continua studiile, arată presshub.ro.