//Cartierul Elenei Udrea din Cluj-Napoca a primit autorizație de construcție

Cartierul Elenei Udrea din Cluj-Napoca a primit autorizație de construcție

Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizație de construcție pentru mini-cartierul Elenei Udrea care se va construi la marginea orașului.

Potrivit documentului, investiția de bază va fi de 21.868.890 lei, iar organizarea de șantier va costa 1.090.195,8 lei.

Potrivit proiectului, în final vor fi construite 10.000 de apartamente, un mall, heliport şi o telegondolă. acestea se vor construi în Șomeșeni, în zona cuprinsă între fosta rampă de deșeuri Pata Rât și cimitirul municipalității de pe strada Moș Ion Roată.

Momentan, Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizația de construire pentru “IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE (227 UNITATI LOCATIVE ) SI SPATII COMERCIALE – CORP C5 – 3S+P+11+R, AMENAJARI EXTERIOARE, BRANSAMENTE PENTRU ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA – LUCRARI APARTINAND ETAPEI 1- CONFORM PUZ APROBAT CU HCL NR. 251 DIN 16.06.2021”. 

1. Cladirea cu destinatie de “cresa/gradinita ” si suprafata de teren de 2000 mp aferenta, incadrata in UTR S_Is1, va trece in proprietate publica cu titlu gratuit anterior receptiei imobilelor, conform HCL nr. 251 din 16 iunie 2021.

2. Spatiul verde cu acces public nelimitat (UTR S_Va), in suprafata de aproximativ 2600 mp, va fi amenajat pe baza unui proiect de specialitate anterior receptiei ultimului imobil construit.

3. Strazile noi propuse prin PUZ, cu ampriza de 21 m, respectiv 14 m, vor fi echipate edilitar complet (inclusiv iluminat stradal) si vor fi aduse la strat de uzura pana in 01.09.2022, dar nu mai tarziu de receptia primului imobil din ansamblu. De-a lungul acestora vor fi prevazute plantatii de aliniament (arbori cu circumferinta de minim 35 cm masurata la 1 m de colet), conform HCL nr. 251 din 16 iunie 2021.

4. Anterior receptiei vor fi implementate, prin grija si pe cheltuiala investitorului optimizarile solicitate de Avizul nr. 530126/446/2.10.2020 al Serviciului Siguranta Circulatiei emis pentru PUZ (in baza unor proiecte de specialitate), conform HCL nr. 251 din 16 iunie 2021, respectiv reconfigurarea/largirea sensului giratoriu Mester Manole-Calea Someseni prin largire la 2 benzi a caii inelare si realizare bretea de dreapta libera de pe Mesterul Manole spre Calea Someseni si realizare sens giratoriu nou pe Calea Someseni la intersectie cu Mos Ion Roata.

Întreaga afacere evaluată la 700 milioane euro

În baza proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (PAC) nr. 2101/2021, elaborat de TRANSILVANIA SMART ARCHITECTURE SRL. 

Amintim că, proiectul pentru PUZ-ul de urbanizare pentru strada Moș Ion Roată, unde se construieşte cel mai mare proiect imobiliar din România, evaluat la 700 de milioane de euro, a fost aprobat cu 21 voturi pentru şi 2 abţineri de consilierii locali, în ședința din 16 iunie 2021.

Beneficiare: Realtopfarma S.A., Merlin Construcții S.R.L., S.D.C. Imobiliare S.R.L. și S.C. Chester Group Ivestment S.R.L. Conform documentaţiei, s-a realizat un masterplan ce conţine zonficarea funcţională a teritoriului, organizarea circulaţiei şi delimitarea şi etapizarea procesului de urbanizare. Aşadar, masterplanul curpinde 6 etape, prima fiind pe 4.6 ha şi referindu-se la parcelarea terenului şi la stabilirea de reglementări urbanistice. 

Firma REALTOPFARMA SA îi are acum ca acționari pe Alexandrov Adrian (50% din pachetul de acțiuni), soțul Elenei Udrea, și pe soții Mariana și Gheorghe Petrovan, care dețin restul acțiunilor. Administrator este Androne Otilia Nicoleta, o tânără din Buzău, ”pupila” fostului Ministru al Dezvoltării Regionale, fosta consilieră și șefă de cabinet al Elenei Udrea, la Camera Deputaților.

Soții Petrovan sunt sunt parintii Ceciliei Petrovan, soția fostului deputat clujean Adrian Gurzau. cel din urmă este finul Elenei Udrea. A fost condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare pentru ca a negociat cu procurorii acord de recunoastere. Acuzațiile au fost primirea unei mite în valoare de 270 000 de euro mita pentru a facilita numirea Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Carpatica Asig.

Elena Udrea condamnată la 8 ani de pușcărie

Recent, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, potrivit sentinței citite de instanță. Udrea a fost găsită vinovată de șapte fapte. Și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar, jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Sentințele pot fi atacate la Curtea Supremă. În plus, instanța a decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.