//Administrațiile din Cluj, Alba și Bihor au terminat SF-ul pentru un drum turistic din Apuseni

Administrațiile din Cluj, Alba și Bihor au terminat SF-ul pentru un drum turistic din Apuseni

Studiul de fezabilitate necesar pentru investițai în tronsonul de drum de 10 kilometri care leagă județele Cluj și Bihor cu Platoul Padiș a fost finalizat. Potrivit reprezentanților consiliilor județene din Cluj, Alba și Bihor este vorba despre o investiție de 100 milioane de lei +TVA, bani care vor fi asigurați din turism.

„Este necesară impunerea unei discipline în construcții în așa fel încât zonele să nu mai fie siluite datorită unor construcții care se fac fără niciun fel de regulă, care nu respectă niciun fel de norme de urbanism, care sunt total diferite unele de altele, dar nu generează un aspect unitar, tipic pentru construcțiile din zona respectivă”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și fostul primar al orașului Oradea.

Pentru prima direcție a proiectului, care prevede modernizarea drumului Padiș – Ic Ponor, care face legătura între județele Cluj și Bihor, s-a finalizat studiul de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiției fiind de 108.299.891,32 lei, cu TVA, bani care vor proveni prin programul POR 2021 – 2027, axa Turism.  „Am finalizat studiul de fezabilitate al drumului de legătură către platoul Padiș dinspre Cluj și dinspre Bihor, un drum de 10 km, iar acest proiect urmează să îl derulăm începând de anul acesta. Ne propunem să-l finanțăm din banii pentru dezvoltarea turismului și vom demara procedura de licitație pentru proiectare și execuție în așa fel încât de anul viitor să înceapă lucrările efective”, a anunțat Ilie Bolojan. De asemenea, coaliția pentru Munții Apuseni are în lucru un alt „braț” al acestui drum care face legătura spre localitatea Gârda de Sus din județul Alba. „În această perioadă trebuie să clarificam cu cei doi parteneri, Consiliul Județean Cluj și Alba partea de granițe pentru a putea să suportăm fiecare o cotă parte în funcție de teritoriul care ne este afectat de acel drum. Prin accese suplimentare se va putea ajunge din toate cele trei direcții în zona platoului Munților Apuseni”, mai spune președintele Consiliului Județean Bihor.

Un alt proiect important pe lista consiliilor este legat de punerea în valoare a reliefului carstic și de protejarea peșterilor. Mai exact, lucrează la un proiect care prevede camping-uri în zona Platoul Padiș, toalete, perimetre de parcare, trasee pietonale și de mountain bike etc.  „Lucrăm ca în peșterile vizitabile să existe elemente de protecție și sisteme de depunere a deșeurilor. Am proiectat deja niște containere semi-îngropate care să reziste și la vandalizări din partea animalelor sălbatice”, adaugă acesta. Desfășurarea proiectelor are însă o problemă legată de lipsa unui plan de management pentru Platoul Padiș, ceea ce împiedică accesarea finanțărilor care prevăd protejarea mediului înconjurător. „Sunt niște linii importante de finanțare. Dar pentru că cei de la Parcul Natural Apuseni nu și-au finalizat planul de management, nu suntem eligibili. Ne vom duce în alte zone. Vom finanța însă aceste lucrări din banii de turism”, continuă Ilie Bolojan, care consideră că în următorii ani Platoul Padiș va oferi condiții mult mai bune pentru campare și vizitarea zonei.