//România dată în judecată pentru că nu combate poluarea industrială

România dată în judecată pentru că nu combate poluarea industrială

Luna trecută, România a fost dată în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru că guvernul nu a făcut niciun demers concret pentru combaterea poluării industriale. Cu toate acestea, Ministerul Mediului nu a oferit niciun punct de vedere vizavi de acest proces. Culmea, coaliția parlamentară PSD-PNL-UDMR a învinuit organizațiile militante pentru protecția mediului Bankwatch România și Agent România că au fost derulate acțiuni în instanță pentru a se demonstra că Hidroelectrica, companie de stat, a cheltuit ilegal 150 milioane de euro în proiecte de mediu.

”Domnului ministru al Mediului, Tanczos Barna, i se pare ”ciudat” faptul că România a fost trimisă în judecată în fața Curții de Justiția a Uniunii Europene (CJUE), pentru ”nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice”. Comentând această decizie, domnul Tanczos Barna justifică mirarea sa prin faptul că România a închis două centrale din cele trei vizate de CE, iar cea de-a treia (de la Govora) nu s-a modernizat pentru că, citez ”Consiliul Județean n-a avut fonduri de modernizare în ultimii ani”.Domnule ministru, promisiuni de re-tehnologizare pentru centralele în discuție au existat. Guvernele PSD-ALDE, dintre 2016 și 2019 (susținute și de UDMR), au fost doar cele mai recente care au umplut podul cu promisiuni. Dar dincolo de promisiuni, au existat și bani. Însă banii au fost direcționați către proiecte ilegale, pentru a ajunge în buzunarele băieților deștepți ai energiei românești.Și o să mă refer doar la cel mai revoltător dintre ele. Din 2012 și până în decembrie 2017, compania de stat Hidroelectrica a spart 150 de milioane de euro în proiectul declarat ilegal, definitiv, de Justiție, care ar fi urmat să bage pe țeavă Jiul și să distrugă Parcul Național Defileul Jiului. Asta chiar dacă, se știa cu mult înainte de decizia Justiției că proiectul e ilegal, neavând studii și acord de mediu. Așadar, pentru un proiect energetic ilegal, bun doar pentru rețelele de firme de partid care au păpat banii, s-au găsit fonduri. Dar nu s-au găsit bani pentru a le moderniza pe cele existente, pentru a-și eficientiza costurile, pentru a reduce drastic poluarea și, în cele din urmă, pentru a nu fi închise! Mi-e lehamite de ”mirarea” domnului ministru. Nu e nimic ”ciudat” în faptul că reprezentanții CE nu înghit minciunile și manipulările reprezentanților Guvernului României. Că nu cedează șantajului emoțional și trimit în judecată România la CJUE pentru a o opri să mai le mai facă rău, în primul rând, cetățenilor României, trimițându-i în spitale cu boli de plămâni și în mormânt înainte de vreme! Cât timp domnului ministru i se pare ”ciudat” că reprezentanții CE nu cred că n-au existat fonduri de modernizare e semn că fie n-are curaj să-i tragă la răspundere pe responsabili, fie e mână în mână cu ei. Decideți d-voastră, care e ipoteza cea mai probabilă…”,

arată senatorul USR Mihai Goțiu.

Împotriva Hidroelectrica și a mai multor Consilii Județene din țară au fost deschise mai multe procese în instanță. Practic, ecologiștii cer, în principal, anularea/suspendarea unor autorizații de construire a hidrocentralelor care ar pune în pericol unele râuri din România.