//Pronunțarea în dosarul penal al fostului șef AJOFM Cluj, Daniel Don, amânată de Covid

Pronunțarea în dosarul penal al fostului șef AJOFM Cluj, Daniel Don, amânată de Covid

Judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că se vor pronunța în dosarul de corupție al lui Daniel Don, fostul șef al AJOFM Cluj. Însă au amânat verdictul pe motiv că președintele completului de judecată s-a îmbolnăvit de Covid-19 și se află în izolare la domiciliu. Emiterea soluției a fost amânată pentru mijlocul acestei luni.

Clujeanul Daniel Don a fost condamnat în primă instanță la Tribunalul Cluj la 5 ani de închisoare cu executare.

În perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2015, inculpatul Don Daniel, în calitate de director executiv al AJOFM, a pretins și a primit, în mod repetat, sume de bani totalizând 884.045 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanțate din fonduri europene, prin programele POSDRU și FEAG.

Din actele cauzei rezultă faptul că, în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de către Don Daniel persoane provenind din rândul angajaților AJOFM, subordonați ai acestuia ori din rândul foștilor angajați suspendați din funcție, aceștia fiind desemnați în calitate de experți ai proiectelor.

Remunerațiile experților care compun echipa de management și respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană și sunt suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene. Întrucât potrivit prevederilor legale, directorul Don Daniel nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonații săi.

Inculpatul Don Daniel, în calitate de funcționar public, are obligația completării declarației de avere în cuprinsul căreia, sub sancțiunea atragerii răspunderii penale pentru infracțiunea de fals în declarații, are obligația declarării activelor financiare.

Urmare a analizării declarațiilor de avere completate de către Don Daniel la datele de 14.04.2014, aferent veniturilor obținute pe parcursul anului 2013 și respectiv la data de 08.04.2015 corespunzător veniturilor obținute în cursul anului 2014, s-a reținut că funcționarul public nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare.

arată acuzațiile procurorilor.