//Kaufland tamponează în instanță metroul lui Boc!

Kaufland tamponează în instanță metroul lui Boc!

Retailerul Kaufland a înștiințat Primăria Cluj-Napoca că va da în judecată administrația locală clujean. Avocații vor ataca în instanță Hotărârea 719/22 noiembrie 2021 a Consiliului Local prin care a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru proiectul metroului Florești – Cluj-Napoca. Reprezentanții Kaufland vor ca primăria să mute organizarea de șantier pentru metrou, prevăzută pe terenul de 2,9 hectare deținut de societate pe străzile Eroilor – Cetății 101-103 din Florești (în incinta fostei ferme de pui Amareto). Potrivit noilor reglementări urbanistice necesare metroului se schimbă încadrarea lui iar societatea nu mai poate construi centrul comercial pe care îl avea în plan, obicetiv acceptat de autoritățile locale și cerut de floreșteni.

Direcția Juridică a Primăriei dar și Direcția Tehnică recomandă consilierilor să respingă plângerea, argumentând că aceasta este neîntemeiată, arătând că societatea a fost informată asupra demersurilor pentru metrou dar și că specialiștii au analizat mai multe soluții și variante pentru organizarea de șantier și au ales-o pe cea mai optimă, adică cea care ocupă terenul dețintut de Kaufland.

Societatea e reprezentată de casa de avocatură Mușat și Asociații. Avocații arată în plângerea prealabilă că prin studiul de fezabilitate și proiectul metroului nu doar se prevede organizare de șantier pe terenul de 2,9 hectare al fostei ferme de pui Amareto cumpărat de Kaufland (cumpărat prin licitație publică cu aproximativ 6 milioane de euro în iulie 2020), dar se schimbă și încadrarea acestuia astfel că societatea nu mai poate pune în practică pe respectiva proprietate niciun fel de plan investițional.

Proiectul Kaufland din localitatea Florești

În 14 octombrie 2021, la dezbaterea organizată la Primăria Cluj în cadrul procedurii de obținerea a avizului de mediu pentru proiectul preliminar al metroului Florești – Cluj-Napoca, cei de la Kaufland au arătat că au angajat costuri enorme privind decontaminarea celor pestre 180 de tone de azbest care sunt pe amplasament, costuri care nu apar în proiectul metroului. De asemenea, au ținut să spună că investiția lor se poate realiza, mai ales că proiectul metroului pe segmentul Florești este o etapă ulterioară și nu intră în prima fază susținută din fonduri europene. Mai mult, Traian Mureșan, reprezentant al Kaufland a semnalat că exproprierea amplasamentului pe care se dorește edificare centrului comercial al societății se va face pentru că e necesar unei organizări de șantier, o organizare de șantier care în prezent este o probabilitate. Șeful de proiect al metroului a spus atunci că orice modificare de soluție generează costuri pentru proiect și că nu se pot face modificări din această perspectivă. Acesta a mai spus în cadrul dezbaterii că estimează că organizarea de șantier de pe terenul Kaufland din Florești va fi activă începând din 2028.

Kaufland dusă cu preșul de Primăria Cluj-Napoca încă din 2020

Cei de la Kaufland doreau să dezvolte un magazin la ieșirea din Cluj-Napoca spre localitatea Baciu. Însă urbaniștii administrației clujene au pus bețe în roate proiectului care ar fi trebuit să se întindă pe o suprafață de 2,4 hectare de pe Calea Baciului. Arhitectului șef al județului a avizat negativ proiectul, după ce specialiștii din comisie au semnalat că viitoarea unitate de retail e prost amplasată în raport cu pârâul Nadăș, plus că nu rezolvă problemele de trafic de pe drumul național din Baciu, supraaglomerat și fără această investiție.

Documentul prin care Kaufland anunță Primăria Cluj-Napoca că va deschide o acțiune în instanță poate fi consultat AICI