//Judecătorul Cristi Danileț exclus din magistratură

Judecătorul Cristi Danileț exclus din magistratură

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să îl excludă din magistratură pe judecătorul clujean Cristi Danileț. Nu este un verdict definitiv, el putând fi atacat în instanță. Danileț nu este la prima sancțiune. aneterior, CSM a decis reducerea indemnizației cu 5% pentru două luni. Mai mult, Danileț mai are un dosar disciplinar în curs de judecată la CSM, în urma dezvăluirilor din serialul ”Justice leaks”.

Probleme pe care le întâmpină magistratul clujean provin de pe urma publicării pe rețelele de socializare a unor filmulețe din viața lui privată. De asemenea, el este cunoscut pentru opiniile caustice pe care le are la adresa statului și, îndeosebi, a sistemului de justiție din românia, fiind catalogat drept un magistrat incomod și incoruptibil.

În replică la decizia excluderii din magistratură, el a spus că va contesta decizia.

”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmuleţe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul, în celălalt curăţ o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmaţie în legătură cu justiţia şi imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viaţa prea privată pentru care nu înţeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reţinută este «conduita prin care se aduce atingere imaginii justiţiei». Soluţia s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecţia Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ şi sunt sigur că se va remedia această soluţie”,

a transmis judecătorul. 

Redăm mai jos câteva filmulețe postate de magistrat pe rețelele de socializare.

Potrivit unor surse judiciare, verdictul CSM nmu a fost dat în unanimitate. A fost o opinie separată privitoare la individualizarea sancţiunii, în sensul aplicării unei sancţiunii disciplinare constând în „ diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 1 an” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

De asemenea, judecătoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina au fost pentru diminuarea indemnizației, iar judecătorii Andrea Chiș și Mihai Bălan au fost pentru respingerea acțiunii disciplinare.