Curtea de Apel Ploieşti a anulat certificatul de descărcare arheologică pentru exploatarea auriferă de la Roșia Montană. Judecătorilor le-au trebuit 11 ani de zile pentru a da această decizie. Cererea de anulare a certificatului de descărcare de sarcina arheologică pentru Masivul Cârnic din Roşia Montană a fost făcută de mai multe ONG-uri din Cluj-Napoca şi Bucureşti.
Dispune anularea actului administrativ Certificat de descărcare de sarcină arheologică nr. 9/14.07.2011. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată în favoarea pârâtei Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, de către intervenientele Asociaţia Pro Dreptatea Roşia Montană, Asociaţia Pro Roşia Montană şi Sindicatul Viitorul Mineritului. Irevocabilă,
arată minuta hotărârii Curţii de Apel Ploieşti din 15 februarie 2022
Documentul a fost emis de Diecţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Alba în 2011. Era unul dintre cele mai importante în cadrul procedurii de avizare a proiectului minier privat iniţiat de compania Roşia Montană Gold Corporation. Masivul Cârnic cuprinde zeci de kilometri de galerii subterane, unele vechi de peste 2000 de ani şi urma să fie ras de pe suprafaţa pământului. De asemenea, tot aici se află monumentele naturale Piatra Corbului şi Piatra Despicată.
Procesul a fost deschis în 2011, la Tribunalul Cluj-Napoca, de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociaţia Aurarilor ”Alburnus Maior” şi Asociaţia ”Salvaţi Bucureştiul”, ultima fiind condusă de Nicuşor Dan, devenit între timp primar al Capitalei. Cauza a fost strămutată în 2013 la Tribunalul Buzău. ONG-urile menţionate au solicitat şi suspendarea certificatului, până la judecarea cauzei pe fond. Şi acest proces a fost strămutat, de la Cluj-Napoca, la Suceava, unde instanţa a decis să suspende efectele documentului.