//Deschiderea unui cont de Facebook cu numele altei persoane a devenit faptă penală

Deschiderea unui cont de Facebook cu numele altei persoane a devenit faptă penală

Persoanele care își deschid un cont pe Facebook folosind alt nume riscă să fie pedepsite penal. Este decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care asociază această faptă cu falsul informatic.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că este infracțiune fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informații, fotografii și imagini video. Instanța supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 8 luni închisoare pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce a deschis un cont fals pe o rețea de socializare și pe un site pentru adulți, unde a postat fotografii și filmulețe compromițătoare cu aceasta, scrie Agerpres.

“Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ.