//Ce spune Boc despre relația lui cu Vannesa Youness

Ce spune Boc despre relația lui cu Vannesa Youness

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost băgat, fără voia lui, într-un dosar penal de trafic de influență. Vannesa Youness, iubita fostului șef al DGIPI, clujeanul Gelu Oltean, le-a spus mai multor afaceriști că îl cunoaște pe Emil Boc, cu care a fost vecin. Pe vremea când Boc era Premier, ea le-a spus unor oameni de afaceri că, prin influența pe care o are asupra lui Boc poate facilita semnarea unor contracte prin care statul să cumpere licențe Microsoft care urmau să fie folosite în școli.

La cel mai recent al procesului în care este judecată Vannesa Younnes, Curtea de Apel București a ascultat mărturia lui Constantin Verioti, fiul unui afacerist influent din județul Constanța. El a explicat cum a fost folosită firma lui pentru intermedierea sumelor uriașe de bani primite de Vanessa Youness.

Depoziția martorului poate fi citită mai jos

În prima instanță, Tribunalul București a condamnat-o pe Youness la trei ani de închisoare cu executare.

Potrivit DNA, la începutul anului 2011, premierul de la acea vreme, Emil Boc, a refuzat să semneze „Nota privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli” din cauza lipsei fondurilor. Pe acest fond, oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, interesaţi de încheierea contractului pentru achiziţia licenţelor IT, au început să caute persoane care l-ar putea influenţa pe Emil Boc să semneze documentul.

Vanessa Amal Youness

Aşa au ajuns la Vanessa Amal Youness, care locuia în acelaşi bloc cu premierul Boc şi care se lăuda că poate influenţa decizia premierului în schimbul unei sume de un milion de euro.

Ancheta DNA a scos la iveală că, în final, nota de fundamentare referitoare la licenţele Microsoft a fost aprobată în Guvern, dar nu s-a găsit nicio probă care să facă legătura între influenţa Vanessei Amal Youness asupra lui Emil Boc în luarea deciziei.

Ce spune Emil Boc despre relația cu Vanessa Amal Youness

Totuşi, la percheziţiile realizate acasă la Vanessa Amal Youness a fost găsit un tratat de Medicină de urgenţă, primit de premierul Boc cu ocazia unei vizite la SMURD Bucureşti. „Am primit în decursul funcţiei de prim-ministru foarte multe cărţi, albume, reviste care îmi erau acordate cu diverse ocazii. În momentul când m-am mutat la Cluj, după câştigarea alegerilor locale din 2012 şi am eliberat şi apartamentul din Bucureşti, ştiu că am lăsat o cutie de cărţi şi reviste, în scara blocului, deoarece nu erau de strictă specialitate juridică sau politologică, lucrări care mă interesau în mod special”, a explicat Emil Boc găsirea tratatului pe care l-a primit de la SMURD Bucureşti în casa Vanessei Amal Youness.

Cu ocazia aceleiaşi declaraţii, Emil Boc a declarat că a cunoscut-o pe Vanessa Amal Youness din întâmplare, în jurul anului 2009 – 2010, când avea calitatea de premier al Guvernului României, în contextul în care aceasta fusese diagnosticată cu o maladie gravă şi astfel i-a solicitat sprijinul pentru a ajunge la un doctor de specialitate. Boc a declarat că Vanessa Amal Youness l-a abordat în curtea blocului unde locuia, iar în perioada în care a deţinut calitatea de premier a întâlnit-o pe Vanessei Amal Youness întâmplător de câteva ori, inclusiv în curtea blocului sau în magazinul Nick din P-ţa Amzei, unde îşi făcea cumpărăturile. Întrebat dacă o cunoaşte pe mama Vanessei Amal Youness, Boc a declarat că „este posibil să o fi întâlnit întâmplător, dar nu-mi amintesc contextul sau locul”. „Nu ştiu cum o cheamă pe mama acesteia. Îmi amintesc doar că erau împreună şi le-am salutat şi probabil am stat de vorbă câteva minute, de complezenţă. Pe inculpata Vanessa Amal Youness am întâlnit-o ultima dată, întâmplător, în urmă cu doi ani, pe o stradă din Cluj, când nu mai aveam calitatea de premier. Mai ţin legătura cu ea telefonic, doar prin mesaje de sărbători”, a mai declarat fostul premier, audiat ca martor în proces.

Vanessa Amal Youness, condamnată pentru trafic de influenţă

În urma procesului judecat la Tribunalul Bucureşti, Vanessa Amal Youness a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, dar sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel. „Susţinerea apărării, potrivit căreia acuzaţia formulată de Ministerul Public este dovedită doar de declaraţiile unor persoane interesate, care au fost sau sunt cercetate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi care au urmărit şi primit beneficii pentru declaraţiile formulate în prezenta cauză nu este întemeiată, dincolo de declaraţiile acestor persoane, instanţa ascultând şi pe martorii B.B., E.E., H.H. , C.C., J.J.J., despre care nu există date că ar avea vreun interes în prezenta cauză.

Deopotrivă, instanţa a reţinut că declaraţiile martorilor, evaluate anterior, s-au coroborat cu restul probelor şi toate au relevat cu certitudine situaţia de fapt, reţinută în detaliu anterior, şi implicit situaţia de fapt ce se circumscrie elementelor constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă”, se arată în sentinţa Tribunalului Bucureşti, potrivit stiripesurse.ro.