//Alba: DNA a trimis în judecată doi agriculturi pentru fraudarea fondurilor APIA

Alba: DNA a trimis în judecată doi agriculturi pentru fraudarea fondurilor APIA

Procurorii din cadrul DNA Alba au trimis în judecată doi agriculturi cu acuzația de fraudarea a fondurilor europene distribuite de APIA.

Cei doi sunt acuzați de infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2014, inculpații ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente și declarații inexacte în scopul de a obține în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.
În documentele respective ar fi fost precizate date eronate cu privire la numărul de animalele care pășunează pe suprafețele de teren pentru care se ceruseră fonduri și la proprietarii/deținătorii acestora.
În același context, un număr de trei cereri au fi fost excluse de la plată în urma verificărilor efectuate de funcționarii A.P.I.A.
Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 390.359 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.