//Afacerist care a stat la închisoare a câștigat la Cluj procesul pentru condițiile grele din pușcării

Afacerist care a stat la închisoare a câștigat la Cluj procesul pentru condițiile grele din pușcării

Vasile Crăciunaș, un om de afaceri din Zalău, care a fost condamnat la închisoare a câștigat 5.000 de euro pentru condițiile din penitenciare. El a dat în judecată Penitenciarele din Gherla, Baia Mare, Satu Mare și Oradea, pe unde s-a ”plimbat”, pentru a obține daune morale pentru condițiile din penitenciare. De pe urma sentinței din prima instanță a reușit să obțină 5.000 euro.

”Obligă pârâţii, în solidar, la plata sumei de 5 000 euro în favoarea reclamantului Crăciunaş Vasile Petre reprezentând contravaloarea prejudiciului moral cauzat ca urmare a încălcării dispoziţiilor art. 3 din C.E.D.O referitoare la condiţiile de detenţie. Respinge în rest pretenţiile reclamantului. Ia act că se vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel şi motivele de apel se vor depune la Tribunalul Cluj-Secţia civilă”,

arată o parte din soluția Tribunalului Cluj.

Crăciunaș a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Inițial, Tribunalul Sălaj l-a condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare pentru că în perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2009, a omis să evidenţieze în actele contabile operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate, prejudiciind, astfel bugetul statului cu aproape 420.000 de lei. Însă, după această pedeapsă, Crăciunaș a mai fost condamnat la 4 ani şi două luni de închisoare, pentru că a evidenţiat în actele contabile ori în alte documente legale, cheltuielile care nu au la bază operaţiuni reale. Întrucât infracţiunile au fost comise în perioada suspendării executării unei pedepse anterioare de şase luni închisoare, a doua pedeapsă a fost cu executare.

Tribunalul Sălaj a mai dispus ca inculpatul să achite către bugetul de stat suma de 945.352 de lei, reprezentând impozitul pe venitul rezultat din activităţi independente şi TVA.

Potrivit procurorilor, în intervalul 2009-2011, în calitate de reprezentant al unei firme din municipiu, Vasile Crăciunaş a emis peste 1.000 de facturi fiscale către diferite societăţi comerciale, ce aveau ca obiect prestările de servicii şi livrările de mărfuri.