//Un condamnat penal din Mureș a depus singura ofertă pentru modernizarea centrului din Cluj-Napoca

Un condamnat penal din Mureș a depus singura ofertă pentru modernizarea centrului din Cluj-Napoca

Firma ASTOR COM (Leader), care îi aparține omului de afaceri mureșean Petrică Sala, a depus singura ofertă pentru modernizarea unei zone din centrul Municipiului Cluj-Napoca.

Petrică Sala

În 2012, Sala a fost condamnat penal definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an închisoare ”cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită” pentru un contract cu lucrări publice. Legea achiziţiilor publice obligă eliminarea din competiţie a firmelor care au acţionari condamnaţi pentru corupţie. De asemenea, în 2015, CNADNR a fost amendată cu 80.000 de lei pentru că a acordat, fără licitaţie, firmei ASTOR COM cinci contracte în valoare de 218.000 de euro.  

În asocierea pentru lucrările de la Cluj-Napoca subcontractanţi sunt MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI, dar şi REGIA AUTONOMA A DOMENIULUI PUBLIC CLUJ-NAPOCA. Oferta se află în etapa evaluării şi calificării tehnice. Verdictul va fi anunţat abia la final de august 2021. Contractul este în valoare de 38.594.076 lei, fonduri europene.

Astor Com Târgu Mureș are doi asociați: Petrică Mihai Sala (70%) și Maria Daniela Sala (30%). Obiectul de activitate al firmei este lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor. În urmă cu doi ani, firma avea o cifră de afaceri de 10,4 miloane euro, profit net de peste 1,3 milioane euro și 168 de angajați.

Redăm integral comunicatul DNA din 2012:

Prin decizia penală nr. 3.705 din 14 noiembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului TĂUTU IOAN, inginer senior la INOCSA INGENIERIA S.L. MADRID – Sucursala Bucureşti, la pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Condamnarea inculpatului SALA PETRICĂ MIHAI, administrator al S.C. ASTOR COM S.R.L., la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Condamnarea inculpatului SALA SILVIU VASILE, director în cadrul S.C. ASTOR COM S.R.L., la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 6 ani, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: complicitate la infracţiunea de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Instanţa a interzis inculpatului Sala Silviu Vasile, timp de 6 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Dispune confiscarea specială de la inculpatul Tăutu Ioan a sumei de 12.000 de euro.
Obligă inculpaţii la plata a câte 200 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 30 septembrie 2010