Compania de Apă Someș SA, instituție din Cluj-Napoca administrată de Consiliul Județean Cluj, condus de liberalul Alin Tișe, a deversat tone de materii fecale în cursul râului Someșul Mic. Cazul este cu atât mai flagrant, încât deversările au fost făcute cu sprijinul Hidroelectrica și Administrația Bazinală Someș-Tisa, instituție condusă de liberalul Ovidiu Vișan, numit politic și fără concurs în funcție.
Concursul celor de la Hidroelectrica, în acest caz de poluare intenționată, a constat în mărirea debitului pe râul Someșul Mic pentru a masca deversările de fecale.
„Cei de la Administrația Bazinală doreau să deverseze, pe direct, în Someș, cantitatea de 1.600 de litri/secundă, timp de șapte ore pe zi, timp de șapte zile. Vă dați seama ce cantitate enormă rezultă. Dacă asta au dorit, asta au făcut. Nimeni de la Administrația Bazinală Someș-Tisa nu s-a opus”, susține unul dintre angajații Administrației Bazinale Someș-Tisa, care a dorit să își păstreze anonimatul.
Cazul a ajuns în atenția opiniei publice după ce, la începutul lunii decembrie anul trecut, o echipă a Sistemului de Gospodărire a Apei (SGA) Cluj-Napoca, aflată în suborditea Administrației Bazinale, a mers pe teren și a înregistrat cum se deversează fecalele în Someșul Mic. Probele au ajuns la Administrația Națională Apele Române.
”Deversarea din zona străzii Tractoriştilor nu a afectat calitatea apei Someşului Mic
Ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind deversarea din zona străzii Tractoriştilor din Cluj-Napoca în Someşul Mic, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa aduce următoarele precizări pentru corecta informare a cetăţenilor:
Deversarea din zona străzii Tractoriştilor nu a afectat calitatea apei Someşului Mic, fiind respectate condiţiile legale de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate. Această deversare constituie o situaţie excepţională, reglementată de legislaţia în vigoare. S-a realizat la solicitarea Companiei de Apă Someş SA, care a trebuit să execute curăţarea canalului colector ce transportă apele uzate spre staţia de epurare din Cluj-Napoca.
Dacă intervenţia nu s-ar fi realizat în acest cadru legal, materialul sedimentar ar fi blocat colectorul, iar apele uzate ar fi fost deversate necontrolat în Someşul Mic. Aplicând principiul precauţiei, ne-am asigurat că deversarea nu va avea impact asupra calităţii apei. Astfel, am solicitat Hidroelectrica ca, pe durata lucrărilor, să asigure un debit mai mare al râului pentru a asigura o diluţie corespunzătoare.
Totodată, deversarea s-a realizat după un program limitat la opt ore pe zi, timp de şapte zile. După cele opt ore, apele reintrau în procesul de epurare. În această perioadă, am monitorizat calitatea apei râului în aval şi nu am constatat depăşiri ale concentraţiilor indicatorilor de calitate specifici apelor uzate urbane”, arată un punct de vedere al Administrației Bazinale.
Cu toate acestea, rezultatul probelor făcute în cadrul monitorizării nu a fost făcut public!
Săptămâna trecută, Transilvania Press a prezentat modul în care șeful Administrației Bazinale Someș-Tisa a încercat să descopere cine a fost angajatul care a dezvăluit deversările de materii fecale.
Șeful ABAST din Cluj-Napoca, liberalul Ovidiu Vișan, este acuzat de una dintre subalternele lui că a sechestrat-o în biroul lui. Acolo a pus-o să dea o notă informativă, ca pe vremea comuniștilor, în legătură cu o sesizare legată de deversarea canalizărilor în albia râului Someș.
„O situație anormală este cea în care s-a aflat, la sfârșitul anului trecut, colega noastră de sindicat. Doamna Ana-Maria Cosma a fost pusă într-o situație umilitoare public, obligată fiind să suporte un limbaj și comportament abuziv și ilegal din partea directorului. Ba mai mult, aceasta a fost efectiv blocată/sechestrată în sediul instituției din dispoziția și sub directa pază a directorului și pusă să dea declarații sub directă și nemijlocită presiune”, arată o adresă a sindicatului Mureșul Apele Române care a fost trimisă la ANAR, instituția care guvernează ABAST Cluj-Napoca.
Angajat lui Vișan a depus o plângere la poliție în care a reclamat faptele care îl incriminează pe Ovidiu Vișan.
Potrivit plângerii ea a refuzat să mușamalizeze o poluare a râului Someșul Mic.
În sesizare se arată că s-a încercat ascunderea unei deversări făcute la stația de epurare a Companiei de Apă Cluj în râul Someș.
Una dintre fotografiile realizate la fața locului de inspectorii de la Administrația Bazinală Someș Tisa a ajuns la directorul național adjunct al Administrației Naționale a Apelor Române.
Ovidiu Vișan este unul dintre liberalii clujeni susținuți de Emil Boc. Anterior primirii acestui post el a fost consilier local în cadrul administrației conduse de liderul PNL.
Adrian Dohotaru, fost deputat și activist de mediu, a făcut și el o plângere care vizează poluarea.
”În decembrie, am primit o informare care explică situația deversărilor din partea unui angajat sau angajate ABAST, semnat Carmen Grozavu, plus o fotografie și un video, cu deversări în Someș, care, potrivit angajatului „exced cadrul legal, cu consecințe grave asupra activității instituției, și a siguranței populației”.
Cum acuzațiile erau grave, am sunat-o pe dna Grozavu și am întrebat-o în legătură cu conținutul e-mailului.În paranteză fie spus, mă interesează de ani de zile tema Someșului pentru că am propus spații verzi conectate la râu, pistă metropolitană, intervenții ale autorităților pentru a diminua poluarea cu deșeuri etc. Sunt și unul dintre administratorii paginii Someșul nostru, probabil de aceea a și venit acest mail. Pagina s-a născut când mai mulți activiști civici am salvat de la tăiere sute de copaci pentru o nouă arteră auto, în contrast cu retorica administrației locale de a face alei și piste la râu.
Carmen Grozavu mi-a spus că nu ea a trimis mailul. Atunci am rugat-o să-mi confirme dacă poluarea râului e reală, dar dânsa inițial nu mi-a putut confirma acest lucru. Așa că nu am dat mai departe informația. După care mi-a zis că pot fi citat într-un proces și că poluarea poate fi reală. Nu am făcut nimic public, așteptând autoritățile să-și facă treaba.Dar cum apar informații în media despre proces, despre acuzații privind abuzuri ale directorului Vișan, fac public video-ul primit în decembrie, plus alte filmări recente, din weekend. În urma înștiințării anonime, dar și a informațiilor apărute în media, plus a procesului rezultat, m-am deplasat în weekend în Someșeni, la stația de epurare a Companiei de Apă Someș SA.
Am văzut în continuare un canal negru de mizerie, mirosind îngrozitor, care se varsă în râu așa că am depus reclamații la Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Poliția Cluj, Primăria Cluj-Napoca și Primăria Apahida.Potrivit angajatului / angajatei, „conducerea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa, reprezentată prin domnul Vișan Ovidiu Vasile (detașat politic PNL de la cabinetul parlamentar, fără vreun concurs și fără să îndeplinească condițiile de studii sau vechime în gospodărire a apelor, asemănător celebrului caz Ovidiu Ianculescu), împreună cu domnul Ioan Curt (nașul vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat) în calitate de director tehnic, oferă acord Companiei de Apa Somes.SA (societate în subordinea Consiliului Județean Cluj) ca din stația de epurare a apelor uzate a municipiului Cluj, să deverseze întregul debit rezultat din canalizare publică (dejecții) fără o epurare în prealabil în râul SOMEȘ, astfel poluând în mod intenționat cursul de apă”.
Acuzațiile sunt grave, au apărut deja în media locală, iar ABAST ori Compania de Apă Someș SA, nici Hidroelectrica nu au dat comunicate oficiale de explicare a situației. Angajatul rezumă situația: „stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, evacuează toate apele uzate menajare rezultate din canalizarea publica (dejectii) direct in raul Somes fără o epurare în prealabil, cu acordul a doi oameni numiți politic”.Mai mult, „[c]a să mușamalizeze toata aceasta poluare, Ioan Curt din partea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa solicită prin adresa oficială nr 14110 din 03.12.2020 ca SC.HIDROELECTRICA.S.A –SUCURSALA HIDROCENTRALE CLUJ să asigure un debit constant de 12mc/s, pe cursul de apă Someș, prin uzinarea Microhidrocentralei, în așa fel încât să mascheze aceasta poluare continuă”, arată Dohotaru într-o postare pe Facebook.